2024. április 26., péntek

A szertornának alapozó szerepe van

A zentai Linea tornászklubban nyolcvan gyermekkel foglalkoznak

Huszonnégy évvel ezelőtt, 1992-ben alakult meg Zentán a Linea tornászklub, és népszerűsége azóta is töretlen. Kezdetben több iskola tornatermében és az óvodákban is tartottak edzéseket, de mivel ez a sportág nagyon tornaszerfüggő, az utóbbi öt-hat évben kizárólag a Thurzó Lajos-iskola tornatermében dolgoznak. Két főedző foglalkozik a gyerekekkel, Zsíros Jankelić Anikó, aki egyben a klub elnöke is, valamint Branovački Klára, továbbá három segédedző: Mihalkó Mónika, Balog Reana és Latinyák Euridike.

Zsíros Jankelić Anikó elmondta, hogy hetente két alkalommal több korosztályban összesen nyolcvan gyermek jár hozzájuk, és hogy abban a versenyprogramban, melyben versenyeznek, igen sikeresek:

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A szertorna olyan sportág, mely nagy odafigyelést igényel, ezért legalább ennyi edző kell ahhoz, hogy biztonságban lebonyolítsuk az edzéseket. Egy gyermek egy alkalommal néha tízszer is átmegy egy edző keze között, vagyis nem lehetünk kevesebben. Mindig sok a diákunk, ugyanis a szülők is tapasztalják, hogy a szertornának alapozó szerepe van a gyermek fejlődésében. Nálunk megszerzik a megfelelő mozgáskoordinációt, a térben és időben való tájékozódási képességet, mozgékonyak, hajlékonyak lesznek, és ezekkel később bármely más sportágban megállják a helyüket. Akik túl magasra nőnek, azok közül sokan az atlétikát választják, többen is vannak a volt tagjaink közül, akik most magasugrók, néhány volt tagunk birkózik, többen párhuzamosan szertornáznak és röplabdáznak. Vannak óvodásaink, kisiskolásaink, felsős és középiskolás diákjaink, lányok és fiúk egyaránt. A lányok körében nagyobb az érdeklődés a szertorna iránt, de szerencsére fiúk is akadnak, ráadásul vannak köztük igazán tehetségesek és kitartóak. Négyéves kortól már fogadjuk a jelentkezőket, de valójában akkor érett a gyermek a gimnasztikára, ha már tud alkalmazkodni a szervezett munkaformához. Sokan elkezdik 4-5 évesen, aztán a szülő látja, hogy talán még éretlen, érzékenyen reagál dolgokra, és amikor néhány év múlva visszajönnek, akkor már általában tetszik a gyereknek. Klubunk arra is lehetőséget ad a tagoknak, hogy levizsgázzanak pontozóbírónak, vannak olyan volt tagjaink is, akiknek lehetővé tettük, hogy operatív edzői vizsgát tegyenek, így segíti most a munkánkat Mihalkó Mónika tanítónő és Balog Reana óvónő – mondta a klubelnök, majd így folytatta:

–Klubunk a C programban versenyez. Az A és a B programhoz saját terem és specializált gimnasztikai szerek, fizetett edzők kellenének, nekünk viszont nincsenek ilyen lehetőségeink. Mi iskolai tornateremben, klasszikus tornaórai szereken dolgozunk, a versenyzőinket ezzel a C programban tudjuk megméretni, ahol kötelező gyakorlatok vannak. A környékben A és B programra csak Újvidéken és Szabadkán van lehetőség. Elejében szabadgyakorlatokkal is jártunk versenyre, de mivel akkor ugrották először azokat a szereket, az nagyon komoly stresszforrás volt nekik is és nekünk is. A C program mellett döntöttünk tehát, mert a gyermekek biztonsága mindennél előbbre való, és az is fontos, hogy a gyermekek pozitív élményeket szerezzenek. Mi ebben a kategóriában megtaláltuk magunkat, szép eredményeink vannak, elégedettek vagyunk. A C programban három régióban szerveznek versenyt: Vajdaságban, Közép-Szerbiában és Délkelet-Szerbiában. Elsősorban itt Vajdaságban kell helytállni, hogy eljuthassunk az országos versenyre. Vajdaságban a lányoknál négy fordulója van a válogatóversenynek, azok eredményeit összesítik, és ez alapján jut ki az első három minden kategóriából az országos versenyre. A kislányaink Vajdaságban mind a négy fordulóban elsők voltak, így jutottak el novemberben Zomborba az országos megmérettetésre, és ott harmadik helyen végeztek csapatversenyben, Zabos Zsófia pedig egyéniben megvédte tavalyi bajnoki címét, Novák Lívia idén a negyedik helyen végzett. A fiúknak két fordulójuk van vajdasági szinten, onnan jutottak ki a fiaink elsőként az országosra, és ott is bajnoki címet szereztek. Legjobb egyéni versenyzőnk Balog Dávid, ő második lett az országoson, a tartományban pedig első a kategóriájában. Vavroš Denis idén egyéniben lett első az országos versenyen, ráadásul a szerbiai abszolút bajnokságra is meghívást kapott, és ott egyéniben a 19. helyen végzett – magyarázta Zsíros Jankelić Anikó.

Branovački Klára arra mutatott rá, hogy heti két edzéssel nem is lehetne az A vagy a B programban versenyezni:

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– A szertorna olyan sportág, melyet mindennap művelni kell. A mi programunkban is jó lenne, ha hetente háromszor edzhetnénk, de már az is sikernek számít, hogy tartani tudjuk a heti két edzést. Mi egyébként nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a város legtávolabbi pontjairól is eljönnek a gyerekek, egy kislányt évek óta Csókáról hoznak a szülei, pár évig Felsőhegyről hoztak egy csoportot, és ez sikernek számít. Már több mint tíz éve csak itt a Thurzó Lajos-iskolában tartjuk az edzéseket, és ennyi idő alatt a tornatermet jól felszereltük, nagyon sok új szert hoztunk ide, és ezeket nemcsak a szertornászok használják, hanem minden gyermek, aki ebben az iskolában tanul – mondta az edző.

Vavroš Denis: Főleg az akrobatikus dolgokat szeretem (Gergely Árpád felvétele)

Vavroš Denis: Főleg az akrobatikus dolgokat szeretem (Gergely Árpád felvétele)

A versenyzők között a lányoknál Novák Lívia a rangidős, ő akkor kezdett szertornázni, amikor iskolába indult: – A nővérem is ide járt, engem is beírattak a szüleim, és már 11 éve űzöm ezt a sportot. Szeretem, mert jól megmozgatja a testem, hajlékony vagyok tőle, és kellő erőt ad minden más sportághoz. Sokszor más sportba is belefogtam, de azokat mindig otthagytam pár hónap után, a szertorna viszont megmaradt.

Vavroš Denis négy éve szertornázik, a fiúknál ő a rangidős: – Hetedikben kezdtem szertornázni, nagyon megtetszett, főleg az akrobatikus dolgokat szeretem. Idén értem el a legjobb eredményemet, országos első helyet a középiskolás korosztályban. Szerbiában a fiúk körében ez a sport kevésbé népszerű, és Zentán is kevesen vagyunk, de ez engem nem érdekel.

A pionír lányok körében Zabos Zsófia a legjobb: – Már óvodás koromban is mindig ugrándoztam otthon, ezért amikor iskolába indultam, anyukám beíratott szertornára. Azonnal megtetszett, mindig jól ment, úgy érzem, ez az én sportágam. Nagyon tetszik, hogy az itt tanultakat más sportágakban is fel tudjuk használni, mindenünket megmozgatjuk, hajlékony vagyok. Legjobban a talajgyakorlatokat szeretem, meg a korlátot.

A pionír fiúknál jelenleg Balog Dávid a legjobb egyéni versenyző: – Egyik osztálytársam révén kezdtem el szertornázni, és mivel nekem is nagyon megtetszett, maradtam. Sok kedvenc szerem van, szeretem a lovat, a gyűrűt, de a talajgyakorlatokat is.