2024. március 29., péntek
ATLÉTIKA

A kishegyesi vortexbajnok

A kézilabdában is sikeres Világos Adriana a bírók feje fölött is áthajítja a vortexet

Nem igazán tudtam, mi az a vortex, míg ki nem derült, hogy egy tehetséges falumbeli kishegyesi leány, Világos Adriana országos bajnok lett ebben a sportágban. Adriana a gyerekek gerelyhajításának is nevezhető sportággal mindössze két éve kezdett foglalkozni, ennek ellenére többször megdöntötte az országos csúcsot, és a korosztályában hétfőn veszi át az év atlétájának járó elismerést.

Adrianának alsós korában a tornatanára javasolta, hogy vegyen részt egy vortexversenyen, mert nagyot tud dobni. Ekkor még ő sem tudta, hogy mi ez, először Szabadkán a versenyen találkozott fizikai valójában egy vortexszel.

Kicsivel előbb érkeztünk a versenyre, hogy kipróbáljam, a tapasztalatlanságom viszont nem gátolt meg abban, hogy megszerezzem az első helyet, így továbbjutottam a diákolimpiára Zomborba. Erre már kicsit jobban felkészültem, egy vortexet is beszereztünk, és megnyertem a diákolimpiát.”

A tavalyi évet ismét a szabadkai versenyen szerzett győzelmével kezdte, majd a vajdasági bajnokságon is begyűjtött egy aranyat. Édesanyjával ezután kezdtek el azon gondolkodni, hogy talán jó lenne valamelyik klub színeiben versenyezni.

A választás a Zentai Atlétikai Klubra esett, és ezt követően kezdtem komolyabban edzeni az országos döntőre. Ez a megmérettetés is jól sikerült, majd egy ezt követő zentai versenyen először javítottam meg a rekordot. Ez tavaly szeptemberben történt, azóta még hétszer sikerült országos csúcsot döntenem. Az idei országos bajnokság különösen sikeres volt, hiszen hat dobásból háromszor döntöttem meg a rekordot.”

Hogy Adriana mennyire kimagaslik korosztályos kategóriájából, azt jól érzékelteti, hogy ő 67 méteres dobással lett első, míg az őt követő második helyezett 55 métert dobott. Adriana korosztályában a fiúk országos csúcsa 59 méter… A zentai Alltech-kupán ismét megdöntötte saját csúcsát egy 68 méter 46 centiméteres dobással.

A harmadik versenyemen a többiek 20 méter körül dobtak, én viszont 39-et, így a vortex átrepült a bíró feje fölött, aki továbbra is kitartóan várta, hogy dobjak. Végül meg kellett ismételnem a dobást. Ugyanez az eset megismétlődött az országos bajnokságon is, ahol a többség 45-50 métert dobott, az én 67 méteres dobásom jócskán átszállt a bíró feje fölött. Ezt követően szólni kellett a főbírónak, hogy álljon hátrébb, amikor dobok, mert szeretném, ha pontosan lemérnék az eredményemet.”

Ahogy jöttek az egyre jobb eredmények, úgy egyre nehezebben talált megfelelő helyet az edzésre. Először a kishegyesi kézilabdapályát használta, de ezt nagyon hamar kinőtte, és miután a vortexe a szomszédban landolt, ahol egy pitbull őrizte a házat, új helyszín után kellett nézni. Az országos bajnokságra tavaly és idén is a tengerparton készült. Kezdetben az internetről leste el a dobástechnikát, és a zentai edzések is sokat segítettek. Az ott tanult gyakorlatokat végzi idehaza, de időként átmennek Verbászra is, mert ott van legközelebb atlétikai pálya, ahol gyakorolhatja a vortexdobást és a gerelyhajítást is. Adriana eredményeire a kishegyesi önkormányzat is felfigyelt, idáig is több alkalommal támogatták, az idén pedig ígéretet kapott, hogy a labdarúgópályánál tartáncsíkot fognak kialakítani.

Adriana nemcsak vortexben, hanem kézilabdában is sikeres. Elsős kora óta rendszeresen edz, jelenleg a bácsfeketehegyi Jadran Kézilabdaklubban játszik. Tavaly ötödikek lettek a vajdasági bajnokságon, őt pedig megválasztották a bajnokság legjobb góllövőjének és játékosának.

Ami Adriana jövőjét illet, az mindenképp a sporthoz fog kötődni. A vortexdobással még egy évig foglalkozhat, utána pedig választania kell: kézilabda-akadémiára megy, vagy atlétikai szakkal rendelkező gimnáziumba. Arra a kérdésre, hogy a kézilabda vagy az atlétika áll-e közelebb hozzá, egyelőre nem tudott válaszolni. Bármelyiket is választja, biztosan nagy jövő áll előtte, hiszen egyaránt tehetséges és sikeres mindkét sportágban.