2024. március 28., csütörtök

A nevem Munk, Munk Artúr

Irodalmi kiállítás nyílik hamarosan a szabadkai Munk Artúr íróról, orvosról

Az 1886-ban Szabadkán született Munk Artúr író, orvos az idén lenne 130 éves. Csáth Géza és Kosztolányi Dezső kortársaként járt a szabadkai főgimnáziumba, majd Budapestre ment, és orvosi diplomát szerzett. Óceánjárókon dolgozott hajóorvosként, az I. világháború kitörésekor katona lett a 86-os ezredben, 1917-ben esett hadifogságba. Ekkor ismerkedett meg leendő lettországi feleségével, akivel 1921-ben tért vissza Szabadkára. Orvosi magánrendelőt nyitott a városban. A repülő Vucsidol, A nagy káder, A hinterland, a Bácskai lakodalom, a Köszönöm addig is… és a Napló 1915–1916 című kötetéről ismert. 1955-ben hunyt el.

A jubileumra irodalmi kiállítás készül A nevem Munk, Munk Artúr címmel a Szabadkai Városi Múzeumban, december 28-án, szerdán 18 órakor lesz a megnyitója. Hicsik Dóra könyvtáros, valamint Robert Tilly – aki A repülő Vucsidolt fordította szerb és horvát nyelvre – nyitja meg a kiállítást. A megnyitón Kučov Boris és Hajdú Tamás színész is szerepel.

A kiállításépítést megelőző kutatómunka azt kívánta felkutatni, hol vannak a Munk-hagyatékrészek, mik találhatók azokban, mely közgyűjtemények, magánszemélyek őriznek még kéziratot, tárgyakat tőle: egységes képet szeretnénk kialakítani a hagyaték nagyságáról, tartalmáról.

A szabadkai születésű író kéziratainak egy része, cikkei a Bori Imre-hagyaték részei voltak, ezeket az idén áprilisban a Bori-örökösök a Szabadkai Városi Múzeumnak adományozták. Ezen intézményben már korábban is megtalálható volt Munk Artúr íróasztala, fotói, orvosi rendelőjének cégtáblája, így nagy kéziratgyűjteménnyel bővült a múzeum anyaga. A kiállítási anyag gyarapodását az is segítette, hogy a Munk-örökösök, a két unoka, kölcsönadták a kiállításra azokat a tárgyakat, amelyek nagyapjuktól maradtak rájuk. Így került a hamarosan nyíló kiállítás gyűjteményébe Munk orvosi táskája, kiskanala, családi albuma. A szabadkai Gubás házaspár is kölcsönadta az egykor Munk Artúr birtokában lévő festményeket, tárgyakat, kéziratokat, a Munkot ábrázoló szobor gipsz változatát. Több magángyűjtő, hajókutató is segítette a kiállítási anyag gyarapítását. A Petőfi Irodalmi Múzeum is őriz Munk Artúr-hagyatékrészt. A birtokukban lévő fényképekből, kéziratokból, érmekből szkennelt, fényképezett verziót mutat be a kiállítás, ugyanis ezen tárgyak, dokumentumok még nem lettek beleltározva a budapesti intézménybe, ezért kiállításra nem adhatóak ki.

A kiállítás szerzője Gazsó Hargita muzeológus. A kiállítás látványtervét Pesti Attila építész készítette, a tárlat szakmai munkatársa Ninkov K. Olga művészettörténész. Gyurik Melinda papír- és könyvrestaurátor vesz még részt a csapatban, továbbá Mirnics Gyula a kiállítás interaktív felületeiért, Gazsó Orsolya a videóért, Dzsurnik Csaba a kiállítás egyes grafikai munkálataiért felelős.

A kiállítás a Szabadkai Városi Múzeum és Topolya Község Múzeumának közös projektumaként jön létre, támogatója a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, az Europetrol és a Stirol.