2024. április 25., csütörtök

Aki jót akar, annak az érintkezési pontokat kell keresnie, nem pedig a nézetkülönbségeket

Pásztor István: Az idei sikerek bizalommal tölthetnek el a jövő évre vonatkozóan – Az ez évi támogatási forrásoknak a negyvenszerese áll majd rendelkezésre

Egy esztendő vége felé közeledve az elemzések tárgyát rendre az képezi, mi határozta meg az elmúlt tizenkét hónapot, minek az éve áll mögöttünk. Nem kell sok információ ahhoz, hogy megállapítsuk: 2016 a választások és az azok által előidézett némileg új politikai helyzet éve volt. Új kormányok jöttek létre Belgrádban és Újvidéken, a változás az, hogy Vajdaságban is a Szerb Haladó Párt került kormányalakítási helyzetbe, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig partnere lett a legnagyobb szerb pártnak úgy tartományi mint köztársasági szinten. A Magyar Szónak adott évértékelő interjúban Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét és a VMSZ vezetőjét az aktuális politikai-társadalmi történésekről faggattuk, először éppen arra kérdeztünk rá, hogy az elmúlt hónapok fényében elégedett-e az SZHP-vel megvalósított együttműködés eredményeivel.

– Fontosnak tartom a kérdésben meg nem említett harmadik szint szóvá tételét, amelyik az önkormányzatok szintje, több mint húsz községben van jelen ugyanis a VMSZ különböző erőarányokkal: néhol mi alkotjuk a többséget, másutt kisebb partnerek vagyunk. Nem árultunk a választások előtt zsákbamacskát, világosan elmondtuk, hogy az SZHP-vel lépünk koalícióra minden szinten. Világos volt, hogy ők a legjelentősebb politikai erő, s az is, hogy az érdekérvényesítéshez ott kell ülnünk a döntéshozás asztalánál. Az előző években kiépített pártközi kapcsolatok is reménykeltőek voltak az együttműködés folytatására nézve. Az elmúlt pár hónap igazolta a várakozásokat. Ez nem azt jelenti, hogy mindent sikerül úgy intézni, ahogy az ember szeretné, de egy kölcsönös megbecsülésen alapuló partnerviszony alakult ki a két párt között. Az alapvető érdekek egybeesnek. A nagy pártot érdekli, mi a fontos a számunkra. Ezért vagyok elégedett, függetlenül attól, hogy vannak olyan helyi szintek, ahol nem felhőtlenek a viszonyok.

Választások: erre a témára terelődött a szó a beszélgetés elején és a végén is (Ótos András felvétele)

Választások: erre a témára terelődött a szó a beszélgetés elején és a végén is (Ótos András felvétele)

Hogyan lehet kezelni az efféle gondokat, és hogyan hatnak ki azok a VMSZ és az SZHP közötti kapcsolatokra?

– Nem a két párt közötti viszonyból erednek a helyi konfliktusok, hanem az előző időkből örökölt feszültségek, régóta politizáló személyek közötti ellenségeskedések miatt. Nem könnyű ezt kezelni. Mindez azonban nem kérdőjelezi meg a két párt közötti stratégiai partnerséget.

A VMSZ-nek hosszú múltra visszatekintő kapcsolatrendszere volt a korábbi koalíciós partnerekkel is. Milyenek ma a viszonyok ezekkel a pártokkal?

– Felülíródtak e viszonyok, hiszen e pártok most ellenzékbe kerültek. Ez nem a mi döntésünk, a szavazópolgárok döntése volt. Ettől függetlenül a kapcsolatok, mondhatom, megmaradtak, még ha kevésbé intenzívek is ma. Nem olyan természetűek, mint korábban. Az emberi és a pártközi kapcsolatok sem romlottak meg. Ez elsősorban a Vajdasági Szociáldemokrata Ligára vonatkozik, amellyel most is olyan az együttműködés, mint korábban. Ami a Demokrata Pártot illeti, nagy változásokon ment át a választások után, a párt új vezetőségével, új elnökével ez ideig nem volt alkalmam találkozni vagy beszélni. Én sem kerestem ennek a lehetőségét, és ő sem. Az a fontos, hogy minden hatalmi szinten egy korrekt, a parlamenti demokrácia szabályainak megfelelő viszony létezik. Ilyen viszonyra törekszünk minden párttal.

Az idei évre a lehetőségek éveként is tekinthetünk, ha a Prosperitati révén megvalósuló pályázati lehetőségekre gondolunk. Elégedettek lehetünk az eredményekkel?

– Magam is a lehetőségek éveként tekintek vissza a leköszönő esztendőre a gazdaságfejlesztési program megvalósulása miatt, de nem kizárólag amiatt. Más nagy jelentőségű döntések is születtek. El tudjuk végezni jövőre a Zsinagóga belső felújítását, a szabadkai könyvtáron ejtett munkálatokat is be tudjuk fejezni. A Szent Teréz-templom felújítását szintén tovább vihetjük, a szabadkai Tanítóképző Kar épületének a felújítása a munka ötödik fázisába léphet, a magyar kormánytól kapott másfél millió eurós támogatásnak köszönhetően. Kavillón a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Tanyaszínház épületét tudjuk befejezni, a szabadkai képzőközpont épületét pedig már az idén sikerült megvenni, az átalakítása is megtörténhet 2017-ben. A nagybecskereki zárda épületének felújítása is kezdetét veheti, a doroszlói kegyhely végső kialakítására jóváhagyott pénznek köszönhetően ezek a munkálatok is elindulhatnak, befejeződhetnek. A Magyar Szó újvidéki székházának a tatarozása a tetőnek és az ablakoknak a cseréjével indul el az előttünk álló esztendőben.

A magyar kormány segítsége nélkül terveink puszta álmok lennének (Ótos András felvétele)

A magyar kormány segítsége nélkül terveink puszta álmok lennének (Ótos András felvétele)

STRAPABÍRÓ TÁMOGATÁSI RENDSZER

– A Prosperitati áttörésnek számít. Ugyanakkor ki kell hangsúlyoznom valamit, amiről sokkal kevesebb szó esik. Ez a falu- és tanyagondnoki rendszer, melynek keretében jelenleg több mint ezer rászorulót látogatnak meg a gondnokok heti rendszerességgel, megkönnyítve a mindennapok küzdelmeit ezeknek az embereknek a számára.

Nemzetpolitikai értelemben jelentős, hogy nekünk sikerült a határon túli közösségek közül elsőként kidolgozni egy gazdaságfejlesztési koncepciót, és megszerezni hozzá a magyar kormány bizalmát és támogatását. A hároméves fejlesztési program első évét tudjuk most magunk mögött, sikeres év volt. Felépítettünk egy működőképes, átlátható, a magyar és a szerb jogrendnek is megfelelő pályázási rendszert. Ez a rendszer kibírta a sokszor elvtelen vádaskodások és kritikák próbáját – köszönet értük, hozzájárultak ahhoz, hogy bizonyítsuk az ellenkezőjét e vádaknak. Visszaigazolta, hogy a vajdasági magyar közösségnek van egy fejlesztésekre kész vállalkozói rétege. Több mint 2900 jelentkező volt eddig, 15 pályázatot zártunk le, nyolcvan százalék feletti a sikeres pályázók aránya. Most újabb kiírás van folyamatban. A „nagyok” fejlesztése révén, melyre hangsúlyt fektet az előttünk álló ciklus, mozgásba hozhatjuk beszállítóként a „kicsiket” is, sok családnak, vállalkozásnak tud megélhetést biztosítani ez az új helyzet, a nagyvállalatoknál szerzett munkahely vagy a kis cégek fejlődése révén. Jövőre, ezt ki kell emelnem, az idei forrásoknak a negyvenszerese áll majd rendelkezésre. A vállalkozásokat segítve jelentős lépéseket tudunk tehát jövőre tenni a vajdasági magyar emberekért. Ez a vajdasági magyar politika feladata. Az eddigi eredmények, a hozzáállás, az elvégzettek kapcsán tett elszámolás alapján élvezzük a magyar kormány támogatását. Ha azzal nem rendelkeznénk, a már elmondott tervek, pályázatok csak álmodozást jelentenének.

Meg lehet-e fékezni az elvándorlást mindennek köszönhetően?

– Az elvándorlás egy általános közép-kelet-európai jelenség, világjelenség. Ahol megélhetési gondok vannak, nincs elég munkalehetőség, onnan máshova mennek el az emberek, máshol keresnek lehetőségeket. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt a folyamatot lassítsuk, megállítsuk, visszafordítsuk. Akik elmentek, nem úgy mentek el, hogy soha többé nem akarnak visszajönni. Segítenünk kell azokon is, akik itt kívánnak maradni, ezáltal megteremtve a lehetőséget a visszatérésre. Az Európában zajló folyamatok ugyanakkor döbbenetesek. Nem hiszem, hogy könnyen megállíthatók lennének a közbiztonsági problémák. Ezek jelentik most a legnagyobb kihívást a nyugati államokban. Meggyőződésem, hogy a biztonság legalább olyan fontos lesz hamarosan, mint az, hogy hány száz euróval van több az ember borítékjában. Szerbiát, térségünket ebből a szempontból előnyösebb helyként élem meg. Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a jobb közbiztonsághoz jobb megélhetés is párosuljon. Egyedül a VMSZ ezt persze nem tudja megcsinálni, de az ország kormányának meg kell tudnia csinálni, ehhez akarunk hozzájárulni.

„A LEGJOBBAT AJÁNLOTTAM EGY FONTOS TISZTSÉGRE”

Meglepetésként élte meg a közösség legnagyobb része azt, hogy a VMSZ dr. Korhecz Tamást jelölte alkotmánybírói tisztségre, s hogy ezt Korhecz el is fogadta. Néhány hónappal ezelőtt a Magyar Szónak nyilatkozva azt mondta, nem tudja elképzelni a párbeszédet a vajdasági magyar politikai ellenzékkel a mocskolódó viszonyulás miatt. Hogyan jutottunk el ma addig, hogy ennek az ellenzéknek az egyik vezetőjét javasolja a párt egy ilyen fontos tisztség betöltésére?

– Ami engem illet, nagyon egyszerűen jutottunk el. A VMSZ két alapon is javasolhatott valakit a szabaddá vált alkotmánybírói tisztségekre: parlamenti frakcióként és az SZHP koalíciós partnereként, a koalíciós szerződés alapján. Ez a kérdés elvi síkja. Az alkotmánybírói kinevezés feltételei, hogy legalább 40 évesnek kell lennie a jelöltnek, s minimum 15 éves szakmai teljesítménnyel kell rendelkeznie. Tíz-tizenöt jelöltünk lehetett volna összesen, akik megfelelnek az elvárásoknak. Amikor végiggondoltam, ki jöhet szóba, azt néztem, ki a legfelkészültebb e feladatra a magyar közösségen belül. Arra a megállapításra jutottam, hogy ez a személy dr. Korhecz Tamás. Mivel a legjobbat akartam, közvetett úton, elkerülve a magam és más számára is kellemetlennek bizonyulható szituációk lehetőségét, felajánlottam számára a lehetőséget. Nem volt sok idő a gondolkodásra, három és fél nap múlt el a felkérés közvetítése és a pozitív válasz pillanata között. A VMSZ elnöksége elé tártam a javaslatot. Nem volt parázs vita. Az Elnökség és a Tanács is támogatta a javaslatot. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejtettük volna az elmúlt másfél évet. Olyan pillanat volt ez, amikor túl kellett lépnie az embernek a saját árnyékán, megértem Korhecz döntését, s nem kívánok ezzel különösebben foglalkozni a továbbiakban. Felelősségteljes közösségi vezetőként jártam el. Fontos pozícióra a legjobb embert ajánlottam.

Választásokkal indítottuk, azokkal zárjuk a beszélgetést. Elnökválasztás biztosan lesz jövőre. Rebesgetik az előrehozott parlamenti választások lehetőségét is. Mi az álláspontja e két megmérettetés kapcsán?

– Azt szeretném, ha nem lennének ismét parlamenti választások. Minden választás eszméletlen erőpróba egy kis párt, kis közösség számára, alig vagyunk túl az egyiken, már itt lehet a másik, az elmúlt tíz évben jóformán nem volt olyan év, hogy valamilyen szinten ne választottunk volna. A napokban volt száznapos a szerb kormány. Nem mi hozzuk meg a döntést, de ha megkérdeznek, azt fogom mondani, például az SZHP elnökével folytatott esetleges beszélgetés során, hogy nem látom kitapintható okait az előrehozott választásoknak. Létezik egy masszív parlamenti többség. A köztársasági elnökválasztás kapcsán még nem alakítottunk ki álláspontot, december végén vagy január elején a parlamenti többséget alkotó pártok között kell létrejönnie egy eszmecserének a jelöltre vonatkozóan: lesz-e közös jelölt vagy sem. Készek vagyunk felsorakozni egy olyan jelölt mögé, aki számunkra is elfogadható, és aki a mostani többség közös jelöltjeként indulna. A közösségen belüli egység megteremtésének kérdését tartom fontosnak a választások vonatkozásában. Folyamatos feladat ez a kisebbségi politikában. Persze, mindig voltak korábban is olyanok, akik a Ligának vagy a demokratáknak a szavazói, támogatói voltak. Ahogyan korábban, ma is létezik azért közösségünkön belül egy masszív többség. A VMSZ nagy csatát vívott. Letisztult, és megerősödve került ki a történetből. Vérveszteséggel, de megerősödve. Le kell vonni a következtetéseket mindenkinek. Azon leszek, hogy szót értsek mindenkivel, akivel csak lehet. A belső közösségi kohéziónak, egységnek még erősebbnek kell lennie. Megvannak ennek a reális feltételei. Nem fogunk tudni mindenkivel azonos álláspontot kialakítani, de rá kell döbbenni, hogy az eddigi megmérettetések fényében a közösség a VMSZ politikáját támogatja, ez a párt a legitim képviselője az itteni magyarságnak. Aki jót akar, annak az érintkezési pontokat kell keresnie, nem pedig a nézetkülönbségeket.