2024. március 29., péntek
Karácsonyi üzenet - 2016

Megszületett a Megváltó

Évről évre elénk kerül a karácsony ünnepe, és évről évre egyre nehezebb megünnepelni. Egyre nehezebb környezetünkben békét, szeretetet teremteni. Egyre nehezebb megélni az elfogadást, a megbocsátást, a szeretetet.

Egyre nehezebb átadni egymásnak a karácsony üzenetét, és egyre nehezebb felvenni a harcot azzal a rohanással, amelyet a világ tár elénk, amikor azt várja tőlünk, hogy a karácsony vásárlásból, díszítésből, ajándékozásból és a legkülönfélébb hagyományokból álljon.
A Szentírás világosan közli velünk az üzenetet a karácsonyi ünnepkörben, amikor a „dióhéj evangéliumban” összefoglalja Istennek akaratát, ahol azt olvassuk, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy az ő egyszülött fiát adta, hogy, aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
Ez az ige karácsony ünnepén elénk tárja Istennek az akaratát. Elénk tárja azt, hogy Isten szerette, és hiszem, hogy szereti a világot. Elénk tárja azt, hogy az ő egyszülött Fiát adta, adja ma is mindnyájunk számára. Nem kisebb célért, mint hogy örök életünk legyen.
Az örök élet pedig nem más, mint a békesség, a boldogság, a szeretet megélése, ezeknek kibontakozása és egy soha el nem múló reménységben való boldog élet.
Én úgy gondolom, hogy itt, a Vajdaságban és szerte a világban is, szükségünk van a karácsony tartalmának megélésére, átélésére, szívünkbe zárására. Szükségünk van arra, hogy egymást erősítve, összefogva tudjuk kibontakoztatni a karácsony üzenetét és tartalmát, hogy megtanítsuk egymást szeretni, hogy megtanuljuk egymást elfogadni. Megtanuljunk reménységet, biztatást és bátorítást mondani. Megtanuljunk örömben lenni. Ne csak egy-két nap alkalmával, amikor a karácsonyt ünnepeljük, hanem igyekezzünk ezt egész életünkben tenni. Életünk minden napján, ha csak kisebb körökben is elkezdve. Ha csak családi körben, egyházközségi körökben, különféle csoportosulásokban tudjuk elkezdeni kicsiben, akkor is próbáljuk meg gyakorolni a szeretetet, a megbocsátást, az elfogadást, az egymásba való „reménységöntést”, hogy így, ezen az úton ne egyre nehezebb legyen a karácsonyt ünnepelni, hanem egyre könnyebb legyen, igaz hitben, elfogadásban és megbecsülésben.
Azt kívánom mindnyájunknak, hogy megértsük Isten szent lelke által a karácsony igazi tartalmát. Oda tudjunk figyelni a lényegre. Ki tudjuk zárni a külsőségeket, a hagyományokat, és elsősorban a karácsony igazi tartalmára fókuszáljunk, kimondva, átélve, megélve: megszületett a Megváltó!
Azt kívánom mindnyájunknak, hogy szívben és lélekben szülessen meg a Megváltó, aki elhozza számunkra is a békét, a szeretetet, a boldogságot és a soha el nem múló reménységet.

Dolinszky Gábor

püspökhelyettes, Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház Szerbiában, Szabadka