2024. április 19., péntek

Összeérő tekintetek

Gyerekkori karácsonyaim varázsa érint meg minden decemberben. Nem egy-egy ajándék, tárgy, érték jut eszembe ilyenkor, hanem halvány mosolyok, összeérő tekintetek, hideg, havas kertek, csengőszó, harangzúgás, öregapám félrebillenő kalapja, a madaraknak kiszórt kenyérmorzsa.

Mindenkinek mást jelent a karácsonyi éj, hiszen sokféle módon ünnepelünk. Van, aki Jézus születésére vár, van, aki a téli napfordulót köszönti, és olyan is van, aki régen vágyott ajándéknak örülne. Más meleg szobát, egy nyugalmas fekhelyet, egy tányér forró levest vagy talán csak egy jó szót, egy derűs jó napot szeretne. És legalább egyszer egy évben, Krisztus születése napján legtöbben mégis valami belső elcsendesedést, megnyugvást, elárasztó szeretetet várunk.

Hogy hogyan készülünk erre, nem csak tőlünk függ, hiszen mindannyian hozunk magunkkal családi és közösségi hagyományokat is. De hogy ünneplőbe tudjuk-e öltöztetni a lelkünket, az elsősorban a mi felelősségünk. Hiszen ha csak külsőségeiben teremtjük meg magunknak a misztériumot, nem biztos, hogy át tudjuk élni azt a teljességet, amit ez az ünnepkör nyújt. A boldogsághoz apró örömök sokasága kell. Ha gyakrabban látok meg a világból lényeges dolgokat, ha képes vagyok arra, hogy észrevegyem, mi a fontos, nagyobb esélyem lesz mélységében átélni a szépséget és jóságot, amit a december rejt. Ha sikerül átadni magamat lélekben is a szeretetteljes várakozásnak, akkor lehetséges, hogy néha-néha kegyelmi pillanatot kapok ajándékba. És ez a legtöbb, amit egy-egy ünnep jelenthet.

A gondosan kivasalt fehér damasztabrosszal borított karácsonyi asztal köré gyűlt család békessége, az éjféli misére készülődő magányos özvegy megnyugvása, a csillogó szaloncukrot bontogató kisgyerek kíváncsisága, az új szánkót próbálgató szomszéd fiú öröme mindannyiunké lehet.

Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel, írta Pilinszky János karácsonyi üzenetében. Ilyen jó várakozást, emberi jóságot, kicsiny boldog pillanatokat, isteni gondviselést hozzon mindannyiunknak karácsony ünnepe!