2024. április 20., szombat

Csomagosztás két helyszínen

Tegnap Magyarkanizsán két helyszínen is folyt az adományozás a rászorulók részére, hogy azok az asztalok is bőségesek legyenek, amelyekre az év más napjain ez nem jellemző.

Délben került sor az Örömünnep elnevezésű, önkormányzati és vöröskeresztes összefogással megszervezett hagyományos akcióra a Művészetek Házában. Az érkezőket az előtérben Télapó-csomagok fogadták, amelyeket az alkalmi, karácsonyi műsort követően osztottak ki a községbelieknek.

A helyi közösségek munkatársai segítettek a csomagok szétosztásában, a Civilek Magyarkanizsáért szervezet tagjai pedig forró teával és édességekkel kínálták a gyerekeket és az őket elkísérő felnőtteket.

Csikós László, a községi tanács szociális védelemmel és egészségvédelemmel megbízott tagja elmondta, hogy 264 csomagot osztottak szét a 2006–2013 között született gyermekek részére, akiknek szülei állandó szociális segélyből élnek.

– Ez egy széles körű akció, amelybe a Vöröskereszt, a szociális központ, a közigazgatási dolgozók és helybeli vállalkozók is besegítettek. Számításaink szerint háromszázhuszonhat gyermek van egytől tizenegy éves korig, aki szociális segélyből él.

A csomagok tanfelszerelést, iskolatáskát, édességet, cipőt, alsóneműt rejtettek magukban, generációknak megfelelően válogatták össze azokat, voltak, amelyek csak édességet, míg mások tanfelszerelést tartalmaztak.

Délután az általános iskola Ady-részlegében Dukay Krisztián és Sagmeister Ernő vállalkozók, a szerémségi Dukay–Sagmeister Borászat tulajdonosai jótékonyságának köszönhetően húsz családot ajándékoztak meg. Az egyik csomagban alapvető élelmiszerek, a másikban édességek voltak, és stílszerűen mindegyikhez járt egy palack bor is. Kávai Szabolcs történelemtanár segített a borászoknak abban, hogy az iskolába járó diákok közül kinek a családja részesüljön effajta segítségnyújtásban.

Sagmeister elmondta: „Karácsony ünnepe a családon túl a közösség ünnepe is, amikor egymás közelségét keressük, ebben alkalom nyílik az ajándékozásra is. Igyekeztünk olyan ajándékot adni, ami valós érték. Szerintem elfogadni sokkal nehezebb, mint adni.”