2024. április 20., szombat

Csökkent a költségvetés

A kishegyesi községi képviselő-testület elfogadta a 2017-es évi költségvetést – A községi intézmények energiahatékonyságának javítása is bekerült a költségvetésbe – Megbízott igazgató a Kish

Tegnap tartotta az év utolsó előtti ülését a kishegyesi községi képviselő-testület. A képviselőknek összesen 22 napirendi pontot kellett megvitatniuk, amik közül legjelentősebb a 2017-es évi költségvetés-tervezet volt. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számol be lapunknak, hogy kisebb lesz a jövő évi költségvetés, mint az idei.

Kishegyes községnek a jövő évben kevesebb pénzből kell gazdálkodnia (Lakatos János felvétele)

Kishegyes községnek a jövő évben kevesebb pénzből kell gazdálkodnia (Lakatos János felvétele)

– A 2016-os évben a tervezett költségvetésünk 561 millió 395 ezer dinár volt. Sajnos, a 2017-es évre kevesebb pénzt tudtunk előirányozni, konkrétan 515 millió 422 ezer dinárt. Ha ezt a két összeget összehasonlítjuk, akkor látjuk, hogy a 2017-es évben 8,19 százalékkal kisebb a költségvetésünk. A 2016-os évben azt tapasztaltuk, hogy bizonyos összegek, amiknek be kellett volna folyniuk a költségvetésbe, nem folytak be. Ennek tükrében megpróbáltunk egy relatív reális költségvetést tervezni, sajnos, lehet, hogy az lesz, ami az elmúlt 20 évben, hogy év közben módosítani kell a költségvetést. Ugyanis csak egy idő után látjuk, hogy a tervezetthez képest mennyi pénz folyik be a költségvetésbe. Jó hír, hogy a köztársasági forrásból érkező transzfer eszközök, a minisztérium adatai szerint, a 2017-es évre nem fognak csökkenni. Az elmúlt években sajnos az volt a tendencia, hogy ezek az összegek változó mértékben, de csökkentek. A községi költségvetésben újdonság, hogy előre kellett látni a községi intézmények energiahatékonyságának növelését. Arra nem igazán történt utalás, hogy ezt milyen eszközökből tudja majd az önkormányzat megvalósítani. Talán valamilyen állami támogatást le lehet majd kérni rá, de a költségvetésbe mindenféleképp bele kellett építeni – nyilatkozta a kkt elnök.

Szűgyi, a költségvetés mellett, fontos napirendi pontnak nevezte kommunális tevékenységekre vonatkozó határozatot is. A kkt legutóbb 1984-ben fogadott el erre vonatkozó határozatot, azóta csak módosították azt. Ennek elfogadása amiatt is fontos volt, mert új községi közvállalat létesült.

– Az új közvállalat egyik alapdokumentuma lesz ez a kommunális tevékenységekre vonatkozó határozat. Külön napirendi pont volt a vízellátás kérdése a község területén, ami az új kommunális közvállalat feladata lesz. A közvállalatra vonatkozóan 9 másik napirendi pontot is elfogadtunk. Itt arról van szó, hogy november végén egy állami határozat miatt megszűnt Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalata, vagyis gyakorlatilag beleolvadt a Komunál Kishegyes Közvállalatba, és erre vonatkozó határozatokat kellett hoznunk – számolt be a kkt-elnök.

Külön napirendi pont volt a Kishegyesi Könyvtár igazgatójának felmentése, mondta el Szűgyi. Vörös Julianna eddigi igazgatónő december 26-ától nyugdíjba vonult. Helyét Nagy Erzsébet, a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár könyvtárosa veszi át, mint megbízott igazgató.