2024. április 19., péntek

Új kereseti, avagy kiadási lehetőség

Ha a lakástulajdonosok nem választanak maguk közül közös képviselőt, a helyi önkormányzat nevez ki valakit erre a tisztségre

A Szerbiai Képviselőház elfogadta a folyamatban lévő ülés beterjesztéseit. A képviselők öt beterjesztést támogattak szavazatukkal. Ezek a lakhatásról és a lakótömbök karbantartásáról, a veszélyes áru szállításáról és a repülőterek irányításáról szóló törvényjavaslatok, valamint a kommunális tevékenységről és a köz- és magánpartnerségről szóló törvények módosítási javaslatai.

Az új törvényes rendelkezések nyomán számos újdonság várható a repülőterek irányításában, például a jövőben koncesszióba lehet majd adni a repülőtereket. A törvénykezés ettől a létesítmények korszerűsítését várja. Egyébként az elmúlt időszakban már napvilágot láttak olyan értesülések, hogy a belgrádi Nikola Tesla repülőtér iránt már van komoly érdeklődő.

A beterjesztő indoklása szerint az előttünk álló időszakban intenzívebbé válhat a légi közlekedés az egész régióban, ezért idejekorán fel kell készülni az új körülményekre. A törvény értelmében a koncesszió tárgya nemcsak egész repülőtér lehet, hanem annak valamelyik részlege. A koncessziós szerződés lehetővé teszi majd, hogy a beruházó új létesítményeket építsen ki a már meglévők mellé, megszervezheti az utasok szállítását a repülőtérre, illetve a repülőtérről, vendéglátóipari létesítményeket alakíthat ki a repülőtér területén, megszervezheti a reptéri szolgálatok munkájának központosított koordinációját. A szerbiai repülőterek további fejlesztésének okán a szerb kormány az előzetes bejelentések értelmében hamarosan elfogadja az öt évre szóló nemzeti fejlesztési programot. A tegnap elfogadott törvény értelmében a repülőterek irányításának tevékenysége közérdek.

A lakhatásról és a lakótömbök karbantartásáról szóló törvénytől a lakhatással kapcsolatos kérdések minél szélesebb körének rendezését várja a törvényhozó. A lakástulajdonosok kötelesek lesznek megalakítani a lakógyűlést, és négyéves mandátummal megválasztani a közös képviselőt. Ha ezt a lakók elmulaszják, a helyi önkormányzat és a gazdasági kamara nevez ki erre a tisztségre valakit a hivatásos közös képviselők közül. Hivatásos közös képviselő természetes és jogi személy is lehet, bárki, aki elvégzi a megfelelő tanfolyamot, és tanúsítványt szerez. A hivatásos közös képviselő bérét a lakók kötelesek fedezni. Egyelőre nem tudni, hogy ez mekkora kiadást jelent majd lakásonként, az eddigi sajtóértesülések szerint 700 és ezer dinár között alakulhat. A törvény értelmében a kormány hamarosan kidolgozza és elfogadja a nemzeti lakhatási programot, amely a lakhatással kapcsolatos összes kérdésre kitérne.

A kommunális tevékenységről szóló törvény módosításával a terület hatékonyságát, illetve a kommunális tevékenységgel foglalkozó vállalatok versenyképességét növelné az állam. A módosítások után a magánszféra az eddigieknél kifejezettebben foglalkozhat kommunális tevékenységgel.