2024. április 24., szerda

Drágul a cigaretta

Egy doboz füstölnivaló akár 340 dinárba is kerülhet

Hétfőn, december 26-án dobozonként 10 dinárral drágulnak meg a niši Philip Morris dohánygyár cigarettái – tudta meg a Blic napilap.

Az összegbe beleszámították az új, különleges, 2 dinárral megemelt jövedéki adót, amely újévtől érvényes, valamint a termelői ár 7,5 dináros emelkedését. A dohányzóknak tehát ezentúl 210–340 dinárt kell fizetniük egy-egy doboz cigarettáért.

Folytatódik az a gyakorlat, mely szerint a jövedéki adó módosításával együtt a gyártók is korrigálják az áraikat, nehogy csökkenjen a nyereségük. Ezt eddig csak a Philip Morris alkalmazta, amelynek a kormány engedélyezte a drágítást, de szinte bizonyos, hogy az új év első napjaiban, amikor a jövedéki adóról szóló új előírás életbe lép, a többi dohánygyár is hasonlóan jár el.

Kormánykörökből a Blic megtudta, hogy a Philip Morris elsőként kérte a drágítási engedélyt, és ezt a kabinet december 19-én jóváhagyta.

– A köztársasági képviselőháznak az év végéig kellene elfogadnia a jövedéki adókkal kapcsolatos új rendelkezést. Eddig a gyártók minden doboz cigaretta után 62 dinárt fizettek az államnak, január 1-jétől azonban 64-et lesznek kénytelenek adni. Az ún. luxusadó-kalendárium szerint július 1-jétől 2020 végéig a jövedéki adó félévenként másfél dinárral emelkedik. Eszerint szinte biztosra vehető, hogy július 1-jén ismét drágul a cigaretta. Utól kell érnünk az Európai Unió szabályait, melyek szerint a minimális jövedéki adó 90 euró 1000 cigarettára. Szerbiában ez jelenleg 50 euró – részletezte a Blic forrása. Mint mondta, más gyártótól egyelőre nem érkezett áremelési kérelem a kormányhoz, és ez azt jelenti, hogy a British American Tobacco, azaz a BAT, továbbá a Japan Tobacco és az Imperial Tobacco termékeit legalább néhány napig még a régi áron lehet beszerezni. A dohánygyártók a napokban hivatalosan nem beszéltek árpolitikájukról, nem hivatalosan azonban azt mondják, mindannyian kénytelenek lesznek követni a Philip Morris példáját.

Szakértők szerint az eddigi gyakorlattól való eltérés, vagyis az, hogy nem emeli minden gyár egyszerre az árakat, arra utal, hogy egyfajta háború folyik a cégek között.

– Az a vesztes, amelyik először drágít, ebben az esetben tehát a Philip Morris – szögezte le Mlađen Kovačević, a közgazdaságtan tanára.