2024. április 24., szerda

A VMSZ támogatja a költségvetést

A 2017-es évben több fontos fejlesztést is terveznek Zenta község területén

A Vajdasági Magyar Szövetség zentai községi szervezete teljes mértékben támogatja a község 2017. évi költségvetését, amelyet a tervek szerint a december 29-ei ülésén fogad majd el a községi képviselő-testület – hangsúlyozták a párt helyi és községi szervezetének illetékesei tegnapi zentai sajtótájékoztatójukon.

Juhász Attila és Lőrinc Csongor a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

Juhász Attila és Lőrinc Csongor a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

– Kedden zárult a közvita, amelynek során semmilyen megjegyzés nem érkezett sem a lakosság, sem az ellenzék részéről, ami arra enged következtetni, hogy a községi képviselő-testület december 29-én esedékes ülésén sem fogalmazódik majd meg semmilyen kifogás a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban az ellenzéki képviselők részéről, hiszen akkor, amikor lehetőségük lett volna arra, hogy változtassanak rajta, semmilyen módosítási javaslatot nem tettek erre vonatkozóan – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Lőrinc Csongor, a VMSZ zentai községi szervezetének elnöke. – A költségvetés több mint egynegyede befektetésekre és fejlesztésekre irányul, amelyek figyelembe veszik a lakosság érdekeit és igényeit is: a kommunális és adminisztratív költségek emelése nem szerepel benne, de csökkenek például a vendéglátóipari létesítmények teraszainak bérletei; tartalmazza az óvodák és a művelődési intézmények dolgozóinak béremelését, a közigazgatásban viszont nem irányoz elő fizetésemelést; biztosítja az intézmények folyamatos működését, és ezáltal szavatolja azok megmaradását is – tette hozzá Lőrinc Csongor.

– A projektumalapú költségvetésnek nagyon fontos része az, hogy kiemelt szerep jut majd a beruházásoknak, hiszen a csaknem 1,2 milliárd dináros költségvetés a tartományi és köztársasági szervekkel előzetesen végigtárgyalt és leszerződött projektumok mindegyikét felöleli, köztük például a falusi utak építését, a városi csatornahálózat bővítését, a sportcsarnokhoz vezető út kiépítését és sok egyebet is. Nagyon fontos továbbá az is, hogy nem tartalmaz újabb adó- és illetékterheket, tehát a meglévő bevételi forrásokra támaszkodva próbáljuk majd még előremutatóbb módon, még gazdagabb beruházási szándékkal véghezvinni a 2017-es évet – magyarázta Juhász Attila, a VMSZ zentai helyi szervezetének elnöke, aki reagált a pártot ért támadásokra is. – A közelmúltban többször is elhangzott az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nemzetárulást követett el azzal, hogy a községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a szerb művelődési központ megalapításáról született döntés. A VMSZ számára az, hogy Zentán a szerb kisebbségi közösség saját kezdeményezésére létrehozott és az önkormányzat által támogatott művelődési intézménnyel bír, egy teljesen természetes folyamat eredménye. Az viszont nem természetes, hogy ezt a magyar nemzetrész tagjai részéről bárki is árulásnak fogja föl, különösen abban az esetben, ha ezt éppen azok teszik, akik akkor, amikor arról volt szó, hogy a Magyar Nemzeti Tanács társalapítójává válik a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központnak, kígyót-békát kiabáltak, és tűzzel-vassal harcoltak az ellen, hogy az MNT társalapítója legyen annak az intézménynek, amely a magyar kultúra legfőbb hordozója a községben – szögezte le Juhász Attila a párt tegnapi sajtótájékoztatóján.