2024. április 24., szerda

Önkéntességre buzdítják a fiatalokat

A Mladi su zakon pályázatra január közepéig lehet beküldeni a projektötleteket

Tegnap mutatták be Szabadkán a Mladi su zakon elnevezésű pályázat feltételeit, melyre ifjúsági szervezetek és nem formális csoportok jelentkezését várják. A Mladi su zakon az Ifjúsági és Sportminisztérium programja, melyet immár hetedik éve szerveznek meg azzal a céllal, hogy támogassák az ifjúsági önkéntes jellegű projektumokat, illetve, hogy önkéntességre buzdítsák a fiatalokat.

Silvija Patarčić, a Helyi Demokráciaközpont koordinátora elmondta, a program jelentősége abban van, hogy maguk a fiatalok is bekapcsolódhatnak bizonyos problémák megoldásába, melyeket a környezetükben, közösségükben tapasztalnak.

– A fiatalok nem csak ötleteket adnak, hogy milyen problémákat kellene megoldani, hanem ők dolgozzák ki a projektumot, és ők azok, akik meg is valósítják azt. Az első körben az ötleteket várjuk január 15-ig, majd egy bizottság ezek közül a legjobbakat kiválasztja. Ezt követi a projektum megírása, a projektírás módját pedig egy kétnapos képzés alatt sajátítják el, magára a megvalósításra pedig május 15-ig kell sort keríteni.

Mint Silvija Patarčićtól megtudtuk, a Helyi Demokráciaközpont egyben forrásközpontként is működik Észak-Bácska, Észak-Bánát és Közép-Bánát körzetében, és ezekről a területekről várják a projektötleteket. Kedden Nagybecskereken, szerdán Szabadkán, ma pedig Nagykikindán mutatják be a pályázat feltételeit, a forrásközpont pedig megad minden műszaki és anyagi támogatást a projektumok megvalósításához. A koordinátor elmondta, legalább tizenöt projektumot fognak támogatni 40 és 100 ezer dinár közötti összegben.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a fiatalok örömmel vesznek részt önkéntes projektumokban, s oldják meg a környezetükben lévő problémákat. Az idén is több témában várjuk az ötleteket, melyek vonatkozhatnak azoknak a helyiségeknek, közterületeknek a rendezésére vagy programok szervezésére, ahol a fiatalok a szabadidejüket töltik, de a környezetvédelemre, a kulturális örökség megőrzésének népszerűsítésére, a szolidaritás és humanizmus, az egészséges életmód, valamint a generációk közötti együttműködés népszerűsítésére, és természetesen különféle képzésekre is, ezen kívül várunk mindenféle kreatív és innovatív ötletet, mellyel javítani lehet a helyi közösség életét, mindennapjait.

A pályázattal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a www.lda-subotica.org internetes honlapon olvasható, illetve a 024/554-587-es telefonszámon kaphatnak információt az érdekeltek.