2024. április 24., szerda

Vona szerint Magyarországnak sikertelen év volt 2016

A Jobbik elnöke sikertelen évnek tartja 2016-ot Magyarország számára. Vona Gábor szerdai budapesti évértékelő sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a kormány egyetlen súlyosabb problémát sem volt képes orvosolni, azaz szerinte sem az egészségügyet, sem az oktatást nem sikerült jobb állapotba hozni, sem a korrupciót megszüntetni, illetve az elvándorlás folyamatát megfordítani.

Vona Gábor (Fotó: MTI)

Vona Gábor (Fotó: MTI)

Az ellenzéki politikus eredményesnek ítélte a pártja által kezdeményezett nemzeti konzultációt, amelyben tájékoztatása szerint csaknem 200 ezer háztartás vett részt. Hozzátette, az eredményeket januárban értékeli a Híd a Nemzetért Egyesület.

A konzultáció témáit összegezve megjegyezte, hogy az egészségügyben és az oktatásban nem a strukturális kérdések a legsúlyosabbak, hanem az alulfinanszírozottság, amely összefügg a korrupcióval is, mivel az létfontosságú forrásokat von el a költségvetéstől.

Vona Gábor értékelte a migrációt is, amelynek megítélésében szerinte fordulópont volt. Míg a kormány minden egyéb témát a bevándorlás „alá söpört”, őszre egyértelművé vált, hogy kizárólag ezzel nem lehet kormányozni – fogalmazott, jelezve: Magyarországnak teljes, valódi védelemre van szüksége, olyanra, amely a letelepedési kötvényektől is megszabadítja az országot.

Beszámolt arról is, hogy a Jobbik elnöksége januárban foglalkozik az államfőjelölés kérdésével, azonban továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy az embereknek közvetlenül kellene köztársasági elnököt választaniuk. Áder Jánost a kormányfő emberének nevezte, Balog Zoltán miniszter esetleges jelölését pedig egy további lépésnek tartotta a lejtőn.

Vona Gábor beszélt arról is, hogy üdvözlendő a minimálbér emelése, de „ne dobjunk hátast”, mert ezt a kérdést mindenképpen orvosolni kellett. Bírálta az adócsomagot is, amely szerinte a nagyvállalatoknak jelent könnyítést, miközben szerinte a kis- és közepes vállalkozások számára kellett volna járulékot csökkenteni.

A Toroczkai László alelnökkel való viszonyáról szóló kérdésre a pártelnök kifejtette, egy dolog van, amiben nem értenek egyet, ez az ásotthalmi rendelet ügye, de a Jobbiknál „ez belefér”.