2024. április 25., csütörtök

Az elnök megbüntette önmagát

Az ellenzéki parlamenti képviselők igazságtalannak tartják a hatalmiak magatartását
A képviselőház ülése (Ótos András felvétele)

A képviselőház ülése (Ótos András felvétele)

A köztársasági parlament képviselői tegnap folytatták a vitát a lakhatásról és a lakótömbök karbantartásáról szóló törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványokról. Kedden a 460 indítványból 165-öt vitattak meg.

Emellett a képviselőháznak még meg kell vitatnia a veszélyes áru szállításáról szóló törvényjavaslatra, a kommunális tevékenységről szóló törvény módosítási javaslatára, a köz- és magánpartnerségről szóló törvény módosítási javaslatára, valamint a repülőterek irányításáról szóló törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványokat. A szóban forgó öt beterjesztésre összesen 913 indítványt nyújtottak be, a szerb kormány ebből 89-et fogadott el.

A kommunális tevékenységről szóló törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványok egyikében a Szociáldemokrata Párt viccesre vette a hangnemet. A törvényjavaslat második szakaszának nyolcadik bekezdése előírja, hogy kötelező megállapítani a fűtésre használt eszköz kihasználtságának mértékét. Az SZP ehhez azt is hozzátenné, hogy „meg kell teremteni a feltételeket, hogy a Télapó folyó év december 31-én az emberek vagyonának és egészségének szempontjából is biztonságosan közlekedhessen a kéményekben”.

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter nem érti a szellemeskedést. Értékelése szerint a köztársasági parlamentben érdemi vitának kellene zajlania, az ilyen jellegű indítványok viszont nem ezt generálják. A választási kampányban mindenki esélyt kap a szellemeskedésre – tette hozzá.

A Közigazgatási Bizottság is ülésezett és a meghozott határozatokkal nyolc képviselőt büntetett meg a parlament munkája akadályozása miatt. A büntetettek egyike Aleksandar Martinović (Szerb Haladó Párt), a bizottság elnöke, aki elnöklőként volt jelen az ülésen. Martinovićot és Veroljub Arsićot (SZHP) fejenként 6829 dinár pénzbírsággal – ez bérük 10 százaléka – rótták meg. Marko Đurišić (Szociáldemokrata Párt), Radoslava Milojčić Keni (Demokrata Párt), Miroslav Aleksić (SZP) és Zoran Živković (Új Párt) 13.659 dinárt, azaz havi fizetésének a 20 százalékát köteles büntetésként kifizetni.

A legszigorúbb pénzbírsággal Nemanja Šarovićnak (Szerb Radikális Párt) és Saša Radulovićnak (Elég volt! mozgalom) kell megbarátkoznia, nekik a fizetésük 40 százalékát, azaz 27.319 dinárt kell kifizetniük. Nenad Konstantinovićnak (SZP), a bizottság elnökhelyettesének értékelése szerint a hatalmiak ellehetetlenítik az ellenzék munkáját a parlamentben, nem engedik szóhoz jutni, és indokolatlanul megbüntetik őket. Marko Đurišićot is csak azért büntették meg, mert megkérdezte a házelnököt, hogy miért nem ad neki szót – érvelt Konstantinović.