2024. március 29., péntek

A copy-paste sorozat újabb fejezete

A CINS szerint Tabaković doktori disszertációjának húsz százaléka plágium

A Szerbiai Tényfeltáró Újságírók Központjának (CINS) kutatási eredményei szerint Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója doktori disszertációjának húsz százalékát plagizálta. A disszertációt a kamenicai Educons Egyetem Üzleti Szolgáltatások Karán védte meg 2011-ben. Munkájának ez volt a címe: A központi bank intézkedései – hatáskörök és korlátok a szerb köztársasági példák alapján. A disszertáció 240 oldalas, Tabaković mentora Milenko Dželetović volt, aki ma a Szerb Haladó Párt Gazdasági Tanácsát vezeti. A CINS 2016 júniusában jutott hozzá a dokumentumhoz, miután az adatvédelmi biztos pénzbírság kirovásával fenyegette meg az Educons Egyetemet, ha nem tesz eleget az újságírók kérésének.

Doktori disszertációjának húsz százalékát plagizálta? Jorgovanka Tabaković még nem szólalt meg a számára kínos ügyben (Beta/AP)

Doktori disszertációjának húsz százalékát plagizálta? Jorgovanka Tabaković még nem szólalt meg a számára kínos ügyben (Beta/AP)

Jorgovanka Tabaković doktori dolgozatának ellenőrzése során a CINS számos egyetemi kar tanárát bevonta, ezenkívül a Turnitin nevű plágiumfeltáró programot is alkalmazták. Olyan módszer ez, amelyet az egyetemek előszeretettel vetnek be az egyetemisták munkáinak plágiumkontrollja során. Az analízist követően a CINS arra a megállapításra jutott, hogy a bankkormányzó asszony doktori disszertációjának több mint 20 százaléka átvett szöveg, olyan részek is vannak, amelyeknél nem lettek feltüntetve a források. Megállapították azt is, hogy kiktől „kölcsönzött” Tabaković. Jelentős szövegtest került át disszertációjába korábbi nemzeti banki munkatársának, Nikola Tasićnak az egyik munkájából, emellett Mehmed Murić közgazdász, Lidija Barjaktarović, a Singidunum Egyetem tanára, Jasna Atanasijević, az Újvidéki Egyetem tanára és más tudósok is a forrásfeltüntetés nélkül idézettek között vannak.

Egyes esetekben teljes bekezdések vagy fejezetek lettek kimásolva – ismertette az újságíróközpont. A szövegen ilyenkor csak apró módosításokat hajtottak végre, egy-két szó az eltérés.

A kutatás eredményei kapcsán Aleksandar Andrejević, az Educons rektora elmondta, a bankkormányzó disszertációjának megvédése teljesen szabályos módon történt, a háromtagú bizottság – melynek Dželetović is a tagja volt – pozitívan értékelte a munkát, de egy évvel később ő maga két további recenziót is kért. Mint arról beszámolt, kollégái azt mondták, a társadalomtudományok területén magasabb a szövegek megegyezésével kapcsolatos tolerancia, s az elmehet egészen húsz százalékig is, a műszaki vagy természettudományok terén azonban ez már soknak számít.

A CINS e vélemény ellenére is úgy látja, hogy plágiummal állunk szemben.