2024. április 25., csütörtök

Extraköltség sújt(hat)ja az autósok zsebét

A forgalmi engedély kényszerű cseréjének összege meghaladhatja a tízezer dinárt is

Több polgárt, aki a gépkocsiját az utóbbi egy hónapban vitte műszaki vizsgára, annak bejegyeztetését meghosszabbítandó, egy újabb meglepetés érhette. Például akkor, ha a forgalmi engedélyben feltüntetett ülésszám nem egyezett meg az autó ülésszámával. Az idevágó törvény szerint minden ülésnek biztonsági övvel kell rendelkeznie, így azokban az autókban, amelyekben a négy üléshez négy biztonsági öv jár, nem utazhat öt utas, hiába van a jármű öt ülésre bejegyezve, sőt a forgalmi engedélyt is ki kell cserélni. A csere, szerencsés esetben, csak a kidolgozás költségeibe – mintegy 1500 dinárba – kerül, de az összeg esetenként 10-15, vagy akár 50 ezer dinárra is rúghat.

– Korábban is oda kellett figyelni a műszaki vizsga során, hogy hány ülés és hány biztonsági öv van a járműben, hiszen ez fontos adat, de a műszaki ellenőrzést végzők ezt eddig figyelmen kívül hagyták. A törvény nem változott, csak újabban fokozottabb az ellenőrzés. Minden ülésnek rendelkeznie kell biztonsági övvel, az ülések számának is meg kell egyeznie a forgalmi engedélybe bejegyzett adatokkal, különben nem végezhető el a műszaki vizsga – tudtuk meg egy pancsovai szakembertől, aki maga is a járművek műszaki ellenőrzését végzi. Hozzátette: – Az elmúlt időszakban több forgalmi engedélyt kellett cserélni, a bennük szereplő adatok ugyanis nem egyeztek a valós helyzettel. Ezek olyan elírt hibák, amiket a jármű adatainak első bejegyeztetésénél vétettek, vagy a vámolásnál másolták be tévesen az adatokat – mondta.

A probléma elsősorban a korábbi években külföldről behozott használt járműveket érinti. Ez az elírás, hibás adatbevitel azonban most, miután a belügyminisztérium elkezdte ezeket az adatokat is ellenőrizni, a tulajdonosok zsebét terheli.

– Az új, autószalonban vásárolt kocsik esetében kizárható a hiba, hiszen a számlán szerepel minden szükséges adat. Kizárólag a külföldről behozott használt kocsiknál jelentkezik ez a gond – mondta a pancsovai szakember. Megtudtuk, abban az esetben, amikor azonosítják a hibát, új jogosítványt kell kiváltani, de: – Szükség van egy olyan dokumentumra, amely alapot ad az adatok korrekciójára, nem elegendő csupán a jármű láttamozása. Szükség van vagy a jármű külföldi forgalmi könyvére, vagy a jármű úgynevezett SOC-formanyomtatványára (Sertificate of Conformity). Ha ezek a dokumentumok nem állnak rendelkezésre, akkor az adott jármű adatait kivizsgálásra küldik, hogy a Közlekedésbiztonsági Ügynökségtől az adott járműre bizonylatot adjanak ki – magyarázta.

A jármű SOC-formanyomtatványt a gyártójától, vagy a meghatalmazott autó-szervízből lehet kikérni, míg a külföldi forgalmi engedélyeket a belügyminisztérium őrzi.

Amennyiben a szükséges dokumentumokat be lehet szerezni (a belügyminisztérium a műszaki ellenőrzést végző cégek rendelkezésére bocsájtott egy listát amely tartalmazza bizonyos járművek specifikációit, így a műszaki vizsgát el tudják végezni mindjárt, nem kell megvárni a forgalmi jogosítvány cseréjét), a forgalmi cseréjénél csak az új dokumentum kidolgozásának költsége terheli a jármű tulajdonosát.

– De ha a szükséges dokumentumokért a jármű gyártójához, vagy a hivatalos szervízhez kell fordulni, akkor az már többe kerül. Csakúgy ha kivizsgálásra kerülnek a jármű adatai. A teherjárművek adatainak kivizsgálása, vagyis a műszaki jellemzők meghatározása például megközelítőleg 50 ezer dinárba kerül – tudtuk meg a pancsovai szakembertől.

Az elmúlt időszakban több száz forgalmit kellett emiatt kicserélni. Az egyik szabadkai vállalatnál megtudtuk, november óta több, mint 20 új forgalmit kellett kiváltaniuk a járműtulajdonosoknak, akik között akadt olyan, akinek az adatindoklásához szükséges dokumentum kiváltása 17 ezer dinárjába került.