2024. április 24., szerda
SPARTAK-DÍJ

Surányi László a díjazottak között

A Jovan Mikić Spartak-díj idei kitüntetettjei (fotó: Ótos András)

A Jovan Mikić Spartak-díj idei kitüntetettjei (fotó: Ótos András)

Kedden adták át 49. alkalommal Vajdaság legjobb sportolóinak, illetve a sport területén dolgozó személyeknek járó Jovan Mikić Spartak-díjakat. Az ünnepi gálát az újvidéki Sport- és Üzletközpont amfiteátrumában rendezte meg a Vajdasági Sportszövetség.

A Binder Aranka, Smiljka Jakšić, dr. Danijel Župić, Miodrag Jotić és Lazar Kurteš összetételű bírálóbizottság kilenc kategóriában hozott döntést (a Sportszerűségi Díjat az idén nem ítélték oda), összesen tizenegyen részesültek Spartak-díjban.

Az év parasportolójának járó díjat Surányi László sportlövőnek ítélték. A törökbecsei versenyző két érmet, egy aranyat és egy bronzot szerzett az idei ötkarikás játékokon.

Surányi az idei teljesítményéről és a díjáról elmondta: „Nagy munka van az idei év mögött. Ezek az elismerések minden sportolónak nagyon jólesnek, lendületet adnak, mert az évek során elfárad az ember. Sokszor megfordul a fejében, hogy felhagy a sporttal, de az ilyen elismerések segítenek túllendülni ezeken a gondolatokon. Ezért is köszönettel tartozom a Vajdasági Sportszövetségnek.” A célokról így nyilatkozott: „Ha valaki eléri teljesítményének a legmagasabb fokát, az a célja, hogy a lehető legtovább ott maradjon. Szeretnék minél tovább a csúcson maradni.”

Az év legjobb vajdasági sportolójának Marko Tomićević óbecsei kajakozót választották meg. Tomićević a riói olimpián ezüstérmet szerzett K-2-ben 1000 méteren, valamint bronzérmet ugyanebben a számban a moszkvai Eb-n.

Az év legjobb edzőjének járó díjat Branislav Zeljković kézilabdaedző, a szerb válogatott segédedzője kapta.

A legjobb bírónak Miroslav Dragojlovićet választották meg. Az inđijai származású karatebíró a legrangosabb nemzetközi versenyeken – Európa-bajnokságon és világbajnokságon – is közreműködött.

A sportszervezetek közül kettő is kitüntetésben részesült: az újvidéki SPIN Asztaliteniszklub a négy riói paralimpiai éremnek köszönhetően vehetett át kitüntetést, míg Nagybecskerek város sportszövetségét a sportfejlesztés területén elért eredményei elismeréséül díjazták.

A sport területén kiemelkedő munkát végző személyek közül Lazo Bakmaz tévériportert és dr. Srđan Soldatević sportorvost jutalmazták, míg a kiemelkedő sportteljesítmény kategóriában a Novi Sad Al Wahda utcaikosárlabda-csapatot díjazták. A sportért legtöbbet áldozó támogatónak a Dunav osiguranje csoportot választották.

A 2016-os Jovan Mikić Spartak-életműdíjat Živko Cvjetićanin vehette át, aki jelenleg a Szerbiai Vízilabda-szövetség közgyűlésének az elnöke.