2024. március 29., péntek

Az alkotmánybíróság elé kerül az ásotthalmi „müezzinügy”

Az ombudsman kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál (Ab) az egyebek mellett a müezzin működését megtiltó novemberi ásotthalmi rendelet megsemmisítését, mert az Alaptörvény-ellenes, sérti a vallásszabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát és az egyenlő bánásmód követelményét – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek: a Csongrád megyei Ásotthalom önkormányzata november 23-ai rendeletében a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes közterületi magatartásnak minősítette a müezzin tevékenységét, az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő ruhadarabok viselését. Valamint bármilyen olyan „propaganda-tevékenységet” is, amely a házasságot nem férfi és nő kapcsolataként mutatja be, továbbá amely a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot és a szülő-gyermek viszonyt ismeri el.
A közlemény szerint ezek a tilalmak a vallásszabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadságához kapcsolódnak, de érintik az egyenlő bánásmód követelményét is. Székely László alapjogi biztos az Ab-nek benyújtott indítványában rámutatott: alapvető jogot csak törvény korlátozhat, rendelet nem. Emellett a szabályozás tartalma miatt akkor sem felelne meg az Alaptörvény követelményeinek, ha ezeket a korlátozásokat törvény rendelné el – írta.

A dokumentum szerint az imára szólító müezzin az iszlám valláshoz elválaszthatatlanul kapcsolódó szakrális magatartást tanúsít. A biztos indítványában hangsúlyozta: a jogalkotó nem teheti meg alkotmányosan, hogy egy valláshoz, világnézeti meggyőződéshez köthető magatartást megtilt, míg más vallások külvilág számára hasonló megnyilvánulását támogatja vagy eltűri.

A teljes arcot vagy testfelületet takaró öltözet viselésének alapja is a lelkiismereti meggyőződés – írták. A vallásszabadság lényegéből adódóan ugyanis az adott valláshoz nem tartozóknak tolerálniuk kell a vallási megnyilvánulásokat, akkor is, ha azok harmadik személyek számára is érzékelhetők. Ilyen esetekben a semleges állam csak egészen szélsőséges esetekben élhet az alapjog-korlátozás eszközével – hangsúlyozták a közleményben.

A biztos mindezek miatt kérte, hogy az Ab semmisítse meg Ásotthalom önkormányzatának érintett rendeleti szabályozását.

A magyar–szerb határnál fekvő Ásotthalom polgármestere Torockai László, a Jobbik alelnöke.