2024. április 24., szerda

Ajándékba kapjuk a vadászgépeket

Felújításuk annál drágább

A Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásokat követően közölte Aleksandar Vučić szerb kormányfő, hogy a szerb-orosz egyeztetések tárgyát képező hat MiG-29-es gépet voltaképpen ajándékba kapja Szerbia. A találkozón köszönetet mondott Oroszországnak. Elégedetten nyilatkozott annak kapcsán, hogy Szerbia saját pénzéből ki tudja fizetni a katonaság számára beszerzett új gépek felújítását.

Vučić a Sputnjiknak nyilatkozva elmondta, hogy a MiG-29-esek korszerűsítésének első fázisa 180–230 millió euróba kerül. Mint mondta, ha piaci áron szerezte volna be a gépeket az állam, 600 milliót költött volna el. További ajándékokról is beszámolt: Oroszország harminc T-72-es harckocsit és harminc BRDM-2 páncélautót is küld Szerbiába barátságának kifejezéseként.

A moszkvai látogatás során, a korábban bejelentett információkkal összhangban szó volt a BUK légvédelmi rakétarendszer valamely típusának beszerzéséről is. Vučić ezzel kapcsolatban azt mondta, elsősorban az M2-es rendszerről tárgyaltak, de csak 2018-ra tervezik a beruházásokat ezen a téren.