2024. április 25., csütörtök

Egyből nyolc

A Radosno detinjstvo Gyermekintézményt a jövő iskolai évtől kezdve nyolc iskoláskor előtti intézményre osztják

Vladimir Jelić, az újvidéki városi tanács oktatással megbízott tagja elmondta, hogy az állami óvodák kapacitása nem változik az átszervezés után sem, a nyolc óvodai intézmény mindegyike 100 csoporttal rendelkezik majd.

Az újvidéki önkormányzat abban bízik, hogy az átszervezés után jobban működnek majd az óvodák (Ótos András illusztrációja)

Az újvidéki önkormányzat abban bízik, hogy az átszervezés után jobban működnek majd az óvodák (Ótos András illusztrációja)

A Radosno detinjstvo elnevezés az átszervezés után megszűnik, a városi, azaz állami óvodákat ezentúl gyermekírókról nevezik el. A Radosno detinjstvo Gyermekintézménynek eddig egy igazgatója volt, ő vezette a 64 óvodából álló intézményrendszert. Jövőre, az igazgatási rendszernek köszönhetően nyolc igazgatója, és négy igazgatóhelyettese lesz az új óvodáknak, közülük öten a Szerb Haladó Párt káderei lesznek, hárman pedig a Szerb Megújhodási Mozgalom soraiból kerülnek majd ki. Az állami óvodák továbbra is az önkormányzat fennhatósága alatt lesznek.

Jelić kifejtette, hogy azért szükséges változtatni az eddigi óvodai intézményrendszeren, mert túl sok foglalkoztatottja van az óvodáknak, az átszervezéssel tehermentesül az óvodai hálózat. A városi tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja hangsúlyozta, hogy az átszervezés után nem lesz több dolgozója az iskoláskor előtti intézményeknek. Az új óvodai intézményrendszerről már a következő képviselő-testületi ülésen is szó esik.

Jelić elmondta azt is, hogy az elmúlt hat évben a „túlduzzasztott” Radosno detinjstvo nagy tehert jelentett az önkormányzat számára, a nyolc egységre való átszervezése megkönnyíti majd az óvodák működését, és nagyobb lesz az egymás közti konkurencia is – írta a Dnevnik napilap. A városi vezetőség komolyan fontolóra veszi a magán-állami partnerség koncepcióját is, és ha megteremtődnek a feltételek, az egyes európai városokban alkalmazott modellek példaként szolgálhatnak.

Azok a gyermekek, akik nem jutnak be a kívánt óvodába, ezentúl is magánóvodákba járhatnak, az önkormányzat pedig támogatást biztosít. A központi konyha működésében semmi sem változik, továbbra is egyedüli ellátója marad az újvidéki óvodáknak.