2024. április 16., kedd

A népi kerámia 800 éve Zentán

Megnyílt a Városi Múzeum XIX. aranyvasárnapi kiállítása

A népi kerámia 800 éve Zentán címmel nyílt meg vasárnap este a zentai Városi Múzeumban az intézmény hagyományos aranyvasárnapi kiállítása, amely a zentai Városi Múzeum néprajzi gyűjteményéből származó különleges korongozott tároló- és főzőedényeket tárja a közönség elé.

 A Városi Múzeum XIX. aranyvasárnapi kiállítása megnyitóünnepségének kezdetén Rekovics Regő mesemondó és kísérői a Kelj fel gazda, kelj fel! kezdetű regösénekkel szórakoztatták a nagyszámú egybegyűltet, akiket ezután Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője üdvözölt, majd Nagy Abonyi Ágnes, a múzeum néprajzkutatója, a kiállítás szerzője beszélt a kiállítás létrejöttének körülményeiről, valamint arról, miként vált az elmúlt évtizedek során maga is a népi kerámia szerelmesévé. A különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat felvonultató tárlatot Bánszky Mária néprajzkutató, nyugalmazott múzeumi tanácsos nyitotta meg, aki beszélt a térségünkre jellemző kerámiatípusokról és azok eredetéről, valamint a legfontosabb kerámiakészítő műhelyekről is, majd a megnyitóünnepség a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusának alkalmi produkciójával zárult, amelynek tagjai Mária-énekekkel és hódegyházi betlehemezéssel szórakoztatták a rendezvény vendégeit.

A kiállítás a zentai Városi Múzeum kerámiagyűjteményének hetven olyan tárgya által mutatja be az 1216 és 2016 közötti fazék-, korsó- és ivóedény-típusok változatait, amelyeket lábbal hajtott korongon formáztak, fatüzelésű kemencében égettek ki és a XIX–XX. században régiónk háztartásaiban is használtak. Mivel a múzeum kerámiagyűjteményére jellemző, hogy a helyi és a környékbeli gölöncsérmunkákon kívül a messzebbről hozott vászonfazekak, korsók, tálak is többségben az Alföldről valók, ezért a kiállítás az alföldi kerámiatípusba sorolható hagyományos cserépedényekkel foglalkozik. Az aranyvasárnapi néprajzi tárlat anyagában ugyanakkor olyan díszes-, feliratos- évszámos italos edények is helyet kaptak, amelyek a nagyközönség előtt most kerültek először bemutatásra.

A zentai Városi Múzeum A népi kerámia 800 éve Zentán című hagyományos aranyvasárnapi néprajzi kiállítása január 31-éig várja az érdeklődőket.