2024. április 23., kedd

Átadták Vajdaság legrangosabb művészeti díjait

Horváth Emma, Péter László és Sirbik Attila az elismerések birtokosai

Újvidéken, a Forum-ház tanácstermében tegnap este átadták Vajdaság legrangosabb művészeti elismeréseit: a Híd-díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

Horváth Emma és Péter László a tegnapi díjátadáson (Ótos András felvétele)

Horváth Emma és Péter László a tegnapi díjátadáson (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága a 2015. évi elismerést Horváth Emmának ítélte oda a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör megalapításáért, anyanyelvünk és az irodalmi kultúránk ápolásáért. Antal Szilárd, a bírálóbizottság tagja laudációjában hangsúlyozta, az 1936-ban született Horváth Emma az irodalom, a nyelv, a színészszakma nagy szerelmese, aktív fejlesztője, a fiatal művészetbarátok, vers- és prózamondók felkarolója, örökös felkészítője, fáradhatatlan kultúraszervező, a fiatalok ösztönös tudásának feltérképezője, kiaknázója, fejlesztője, aki fellépési teret is biztosít számukra. Horváth Emma Ady Endre: A szamaras ember című versének előadásával köszönte meg a díjat.

2015. évi Forum Képzőművészeti Díjjal Péter László grafikust tüntették ki Tollrajz című, a Magyar Szó Üveggolyó mellékletében publikált képzőművészeti írásaiért, valamint szerteágazó grafikusi tevékenységéért. Léphaft Pál, a bírálóbizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, Péter Lászlót grafikusnak nevezni kevés, hiszen magatartásában, alkotói tevékenységében, írásaival, illusztrációival, gondolkodásával, életével a mi művészünk, és ez több, mint amit egy műfaj keretei megszabhatnak neki. Készített már installációkat, animációs filmeket, kedvelt technikái a rézkarc és a monotípia, melyeken ősi hitvilági elemeket, valamint mitológiai motívumokat, szimbólumokat vonultat fel.

A Híd Irodalmi Díjat Sirbik Attilának ítélték oda St. Euphemia című, a Forum Könyvkiadó és a Magvető Könyvkiadó közös kiadásában 2015-ben megjelent regényéért. Herédi Károly, a zsűri elnöke méltatásában a történelmi múltról referáló regényvilág fejlődéstől megfosztottságát, a benne uralkodó nihil dominanciáját hangsúlyozta, amely mégsem válik patologikus háborús giccsé vagy pornóvá, sokkal inkább töredezett kaleidoszkóp-látvány arról, milyen alakzatokat szül ez az eltévedt kor, miféle műveleteket, manővereket hajtanak végre a benne botladozó, poroszkáló figurák.

Sirbik Attila betegség miatt nem lehetett jelen, a díjat egy másik időpontban veszi át.