2024. április 16., kedd

Lassult a migráció intenzitása 2016-ban

Bakondi György: A Magyarország által bevezetett intézkedések egyre elfogadottabbak

Bakondi György szerint lassuló intenzitása volt a migrációnak 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Rendőrök és katonák járőröznek a magyar–szerb határon (Fotó: MTI)

Rendőrök és katonák járőröznek a magyar–szerb határon (Fotó: MTI)

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a lassuló intenzitás a balkáni útvonal lezárásának, az Unió és Törökország közötti megállapodásának, a nemzetállamok védekezésének is köszönhető.

Elmondása szerint a Magyarország által korábban kezdeményezett, majd bevezetett intézkedések egyre elfogadottabbak. Ezek között említette a szigorú határőrizetet és a műszaki akadály felállítását.

Magyarországra július 5-éig 17 800 illegális bevándorló érkezett, azóta 9700 fő belépését akadályozták meg. Az idén 29 200 menekültkérelmet fogadtak be: 427-en kaptak oltalmat, 4360 esetben elutasító döntés született. Többségében afgánok, szírek, pakisztániak, irakiak és irániak nyújtottak be kérelmet.

A határvédelemben Magyarországon mintegy 20 ezer rendőr és 6 ezer katona vett részt. A határvadász századok felállítása Bakondi György szerint „kellő ütemességgel” zajlik.

Augusztus vége és december 16. között 24 910 pályázat érkezett be, közel 900 ember képzése zajlik. Jelenleg 680 újabb pályázat elbírálása zajlik – tette hozzá.

Az európai helyzetről szólva a belbiztonsági főtanácsadó elmondta, bonyolult helyzet alakult ki Görögországban és Olaszországban, utóbbiban változás, hogy tranzitország helyett célország lett a környező országok határintézkedései miatt. Megjegyezte: mindkét országba mintegy 318 ezren érkeztek, míg Németországba, ahova tavaly még egymillióan jutottak el, az idén 305 ezren léptek be. A tengereken mintegy 4900 ember tűnt el, vagy halt meg.

Az MTI kérdésére Bakondi György elmondta, jelenleg nincs olyan információ, amely közvetlen veszélyt jelezne Magyarországon a karácsonyi időszakban.