2023. február 4., szombat

A lengyel szállítmányozási vállalkozó megerősítette sofőrje halálát

Megerősítette az alkalmazásában álló sofőr halálát az a lengyel szállítmányozási vállalkozó, akinek kamionját a berlini gázolásos merénylethez használták - jelentette a lengyel közszolgálati televízió kedden.

Ariel Zurawski - nyilatkozata szerint - a rendőrségi fénykép alapján azonosította unokatestvérét, akit holtan találtak a hétfő esti berlini ámokfutás után a kamion vezetőfülkéjében. A lengyel állampolgárságú férfit valószínűleg lelőtték. Zurawski azt is elmondta újságíróknak, hogy rokona minden bizonnyal szembeszegült a feltételezett támadóval. "Biztonsággal megállapítható, hogy küzdött" - mondta, hozzátéve, hogy a képen unokatestvére véres és megdagadt arca látható, amelyen szúrt sebek vannak.
"A fotó nagyon drasztikus" - mondta, hozzátéve, hogy először nem is akarta látni. A lengyel sofőr feleségének - aki utoljára hétfő délután három óra körült beszélt férjével - állítólag meg sem mutatták a fényképet.
"Jó sofőr volt, az egyik utolsó jó a munkaerőpiacon" - jegyezte meg Zurawski. A megölt férfi a feleségén kívül egy 17 éves gyereket hagyott hátra.
A GPS-adatokból kiderül, hogy a kamionnal hétfőn háromnegyed négy körül kezdett el valaki mozogni. "Úgy tűnt, mintha valaki gyakorolná a jármű vezetését" - magyarázta Zurawski. A kamionnak acélszerkezeteket kellett szállítania, és hétfő délután óta a városban parkolt. A Berlin szívében, a Breitscheidplatzon rendezett karácsonyi vásáron tartózkodók közé hétfő este nyolc óra körül hajtottak vele. A támadásban legalább 12-en vesztették életüket, és mintegy 50-en megsérültek.
A német hatóságok korábban azt feltételezték, hogy a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. rabolta el a kamiont, gyilkolta meg a sofőrt, és hajtott szándékosan a tömegbe. Később Klaus Kandt, a berlini rendőrség vezetője azt közölte, egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy a pakisztáni gyanúsított ült a volánnál a támadás idején.