2024. március 28., csütörtök

Folytatják Barbara keresését

Hazugságdetektoros vizsgálatnak vetik alá az eltűnt lány barátait

A zentai Tisza Mentőcsapat már eddig is minden tőle telhetőt megtett, hogy megtalálják a november 25-én a Tiszába esett és megfulladt Vitéz Barbara 15 éves zentai diáklány holttestét, de mindeddig sem ők sem pedig a csendőrség búvárai nem jutottak a lány nyomára.

Amint azt Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője elmondta, nem adják fel a keresést, hanem egy úgynevezett 3D szonár, azaz háromdimenziós ultrahangos keresővel szerelik fel a mentőcsapat motorcsónakját. A háromdimenziós készülék akár 15-20 méter mélységben is felismerhető képet alkot az ott heverő nagyobb tárgyakról, legyen az hal vagy emberi test. A készüléket Belgrádból a Belügyminisztérium bocsátotta a Tisza mentőcsap rendelkezésére. Mivel a híd közelében nem sikerült megtalálni a lány holttestét, feltehetően elsodorta a vízáramlat, ezért a folyó fő sodrásában próbálkoznak a műszeres kereséssel.
A nagykikindai rendőrparancsnokságtól kapott nem hivatalos információk szerint szerdán, december 21-én poligráfos, azaz hazugságdetektoros vizsgálatnak vetik alá azt a két 17 éves fiút, akik a zentai Tisza hídon Barbara társaságában voltak a tragédia alkalmával. Ők ketten látták utoljára élve a lányt. Még mindig nem derült ki pontosan, hogyan és mi történ azon a tragikus péntek éjszakán a zentai hídon, ami végül is Barbara eltűnéséhez vezetett. A történtek eddig ismert verziója szerint a lány véletlenül megcsúszott, amikor a három fiatal fel akart kapaszkodni a híd szerkezetére a sötétben és ekkor Barbara a jéghideg folyóba esett.
A hazugságdetektoros vizsgálatot már korábban, a tragédiák követő harmadik napon le szerette volna folyatatni a rendőrség, de a Barbara társaságában volt két fiú közül az egyik a tragikus események után kórházi gyógykezelésen volt. Mivel a fiú a napokban kijött a kórházból, a rendőrség elérkezett látta az időt, hogy a két fiatalembert alaposabban kikérdezze és vallomásukat hazugságdetektorral is megvizsgálja. Ehhez a vizsgálathoz szükség volt a két fiatal szüleinek a beleegyezésére is.