2024. április 25., csütörtök

Több vállalkozás nyílt, mint amennyi becsukott

Beváltotta reményeit a Vállalakozások éve elnevezésű projektum

Szerbiában huzamosabb idő óta az idén fordult elő első alkalommal, hogy 17.000-rel több vállalkozás nyílt, mint amennyinek a kapujára lakat került – jelentette ki tegnap Željko Sertić, a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség igazgatója, és hozzátette, mindezek az adatok azt bizonyítják, hogy a Vállalkozások éve elnevezésű projektum beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Sertić a Srpska ekonomija gazdasági szaklapnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az idén 36.000 kisipari műhelyt és vállalkozást sikerült létesíteni, hiszen az állam jelentős összeget irányozott elő ennek az ágazatnak fejlesztésére, amely tulajdonképpen a fejlett gazdaságok gerincét képezi.

Az év eleje óta 33 programot indítottak, mintegy 16 milliárd dinár támogatási kerettel, ebből 4,4 milliárd dinár vissza nem térítendő szubvenció. Eddig az előirányzott összegből 10 milliárd dinárt folyósítottak a vállalkozóknak.

A Vállalkozások éve elnevezésű program az első jelentősebb nemzeti előjelű kampány, amely a mikro-, a kis- és a közepes vállalkozásokat célozta meg. Az érdeklődés is a várakozásoknak megfelelő volt, hiszen több mint 13.000 kezdő vállalkozás, emellett önkormányzatok és klaszterek is jelentkeztek valamelyik programra. Ebből mintegy 7600 pályázati munka bizonyult sikeresnek.

A legnagyobb érdeklődés a star up programok iránt nyilvánult meg, amelyeknek a célja a kezdő vállalkozók csoportjának segítése. Ebben a kategóriában 116 vállalkozói ötletet, elképzelést támogatott az állam mintegy 80 millió dinár értékében. Ugyancsak nagy érdeklődést váltott ki a felszerelésvásárlási támogatási program, amelynek köszönhetően a kezdő vállalkozók akár 5 százalékos részesedéssel új gépekhez, felszerelésekhez juthattak. A beruházás további értékének 25 százalékát vissza nem térítendő támogatás képezi, a fennmaradt 70 százalék pedig kedvező hitelfeltételek mellett törleszthető a szabadon választott ügyviteli bankoknál vagy lízingházaknál. Külön jelzálogra nincs szükség, maga a megvásárolt berendezés a garancia.

– Ilyen módon az idén az állam mintegy 550 millió dinárral támogatott 377 vállalkozást, amelyek a pénzt új gépek és felszerelések vásárlására költhették – tette hozzá Sertić.

Arra a kérdésre, hogy az állami támogatás elegendő-e ahhoz, hogy a vállalkozók gondmentesen vágjanak bele a bizniszbe, Sertić egyértelmű nemmel válaszolt. Mint kifejtette, a szerb kormány ezekkel a támogatásokkal azt szeretne elérni, hogy a lakosságnak a jövőbe vetett tervei, reményei egy másik síkra terelődjenek át, és ne a korábban biztosnak tartott állami munkahelyeken keresse a boldogulást, hanem a saját vállalkozásában.

– A gazdaságot érintő, újabbnál újabb törvényes rendelkezések, a szerbiai gazdaság udvarának a múlt hozadékaitól való megtisztítása, az állami költségvetéssel jó gazda módjára történő bánásmód, és nem utolsósorban a nagyszámú beruházó Szerbiába csalogatása egy új, kedvezőbb befektetési légkört teremtett – jegyezte meg Sertić.