2024. április 25., csütörtök

A jövőben a „rázós” kérdésekbe is beleszólhatunk

Kezd terjeszkedni az EMS villanyhálózata a régióban

Aleksandar Vučić kormányfő kijelentette, hogy Szerbia a jövőben a régió országaiban is terjeszkedni szeretne az villamosenergiai ágazatban. Más országokban is ott szeretnénk lenni ebben a szektorban, a saját kapacitásainkat pedig nem szeretnénk magánosítani. Vučić elismerően nyilatkozott arról a tényről. hogy az Elektromreža Srbije Közvállalat (EMS) a közelmúltban megvásárolta a montenegrói Elektroprenos Crne Gore részvényeinek a 10 százalékát. A jövőben Szerbia további, ehhez hasonló befektetéseket tervez – tette hozzá. A makrogazdasági és a pénzügyi eredményeink egyre jobbak, ez pedig megteremti a feltételeket elsősorban a rendelkezésre álló pénz befektetéeéhez és a szektor további terjeszkedéséhez. Megismételte, hogy nem irányoztak elő további magánosításokat ebben az ágazatban, és az általa vezetett kormányok sem privatizáltak még semmit ebben a szektorban, miközben éppen azok bírálják, akik felelősek lehetnek a korábbi sikertelen privatizációk miatt. Vučić szerint a jövőben a legfontosabb partnereink ebben az ágazatban Montenegró és Bosznia-Hercegovina területén keresendőek. Ha az ottani, a villanygazdaság területén tevékenykedő állami vállalatokat magánosítanák, Szerbia érdekelt lenne a részvények felvásárlásában.

A miniszterelnök jelen volt annak a szerződésnek az aláírásánál, melyet az EMS képviselői láttak el kézjegyükkel az Egészségügyi Minisztérium képviselőivel. Ennek értelmében az EMS 5 millió dinárral járul hozzá a szerbiai gyermekek külföldi gyógykezeléséhez. Az okmányt Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter és Nikola Petrović, az EMS vezérigazgatója írta alá. A miniszterelnök meggyőződését fejezte ki, hogy jövőre még nagyobb lesz a donáció. Vučić kormányfő azt is elmondta ez alkalommal, hogy ma tízszer annyi gyereket gyógykezeltetünk külföldön, mint három évvel ezelőtt.

Az EMS, mint az egyik legjobban felszerelt és legkorszerűbb állami vállalat, az elmúlt négy évben 196 millió dinárt fizetett be az ország költségvetésébe. Nikola Petrović, a vállalat igazgatója a szerződés aláírása után kiemelte, hogy a vállalatában az elmúlt években szorgalmasan dolgoztak, így számos jelentős infrastrukturális fejlesztési projektumot sikerült megvalósítaniuk. Többek között a Vranje 4 és a Beograd 2020 trafóállomásoknak a megépítését, valamint a transzbalkáni korridornak nevezett távvezeték-hálózat kiépítésének megkezdését. Öt új, nagy teljesítményű és nagy kapacitású transzformátorállomás is kiépült, ami rekordnak számít a vállalat történelmében. A montenegrói terjeszkedés is a sikeres üzleti politikának és a megalapozott szakmai háttérnek köszönhető. Szakembereik megbecsült tagjai a különféle nemzetközi szervezeteknek is, az államközi projektumok megvalósításával pedig három ilyen szakember közreműködése mintegy egymillió eurós bevételt hozott Szerbiának.

Az EMS 2005-ben az egységes állami villanygazdaságból kiválva egy akkori kormányrendelet alapján kezdte meg önálló működését. Elsődleges feladata a villamos energia szállítása, az ehhez szükséges rendszerek kiépítése és karbantartása, valamint az elektromos energia hazai piacának a létrehozása. Közvállalatként 100 százalékban az állam tulajdonát képezi. Országunkban az EMS működteti azt az elsősorban távvezetékekből és transzformátorokból álló rendszert, amely a villamos energiát szállítja és elosztja.