2024. március 28., csütörtök

Áttörés a prosztatarák gyógyításában?

Az egészséges szövetek károsítása nélkül ölte meg a rákos sejteket egy alacsony kockázatú prosztatarák kezelésére kifejlesztett, kísérleti szakaszban lévő módszer.

A különleges terápia során az orvosok a lézeres terápia kiegészítéseként mélytengeri baktériumból származó, fényérzékeny gyógyszert fecskendeztek a páciens vérkeringésébe.

A 413 páciens részvételével zajló kutatás eredménye szerint a gyógyszer, amely lézerrel aktiválva elpusztítja a tumoros szövetet a prosztatában, olyan hatásos volt, hogy a rákbeteg páciensek fele tünetmentessé vált.

"Ezek az eredmények fantasztikus hírt jelentenek a korai stádiumban észlelt prosztatarákban szenvedő férfiak számára, mert olyan kezelést kínálnak, amely a prosztata károsítása vagy eltávolítása nélkül semmisíti meg a rákot. Ez valóban óriási előrelépés" - mondta a kísérletet vezető Mark Emberton, a University College London urológusa.

A kezelés, a véredényeket célzó fotodinamikus terápiát (VTP) az izraeli Weizmann Tudományos Intézet a magántulajdonban lévő STEBA Biotech céggel közösen fejlesztette ki.

A WST11 nevű fényérzékeny anyag az óceán fenekén talált baktériumokból származik. Ezek a baktériumok ahhoz, hogy a rendelkezésre álló nagyon kevés napfénnyel is életben maradjanak, kifejlesztették azt a képességet, hogy a fényt hihetetlen hatékonysággal alakítják energiává - közölte Emberton és kutatócsoportja a Lancet Oncology című szaklapban.

A Weizmann Intézet szakértői ezt a sajátosságot aknázták ki a WST11, egy olyan vegyület kifejlesztéséhez, amely olyan szabadgyököket szabadít fel, amelyek lézerfényre aktivizálódva megölik a környező sejteket.

Azokat a férfiakat, akiknél észlelik az alacsony kockázatú prosztatarákot, jelenleg aktív felügyelet alá helyezik, tehát rendszeresen monitorozzák a betegséget, és csak akkor kezelik, ha súlyosabbá válik. Az olyan radikális terápiákat, amelyek műtéti eltávolítást vagy a teljes prosztata besugárzását jelentik, csak magas kockázatú rák esetében alkalmazzák, mert hosszú távú mellékhatásaik lehetnek.

Míg a radikális terápiák egy életen át tartó merevedési zavart és inkontinenciát okozhatnak, a VTP csak rövid távú, három hónapon belül megoldódó vizelési és merevedési gondokat idézett elő, két év után pedig semmilyen jelentős mellékhatás nem jelentkezett a kutatók szerint.

A kutatásban résztvevő, VTP-vel kezelt páciensek mindössze hat százalékának volt szüksége radikális terápiára, ellentétben az aktív felügyelet alá került kontrollcsoportban tapasztalt harminc százalékkal.

A kísérleti módszert tíz európai ország 47 gyógykezelő intézményében alkalmazták, többségükben első alkalommal próbálták ki a VTP-t.
"Az a tény, hogy a kezelést olyan sikeresen végezték el különböző egészségügyi rendszerek nem speciális központjaiban, valóban figyelemre méltó" - mondta Emberton.

Ahhoz, hogy megkapja a szükséges engedélyt, a VTP-terápiát jelenleg felülvizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Várhatóan évekig eltart, mielőtt a páciensek szélesebb körben részesülhetnek a kezelésből.