2024. március 29., péntek
KÉZILABDA

A norvégok nem adták a koronát

Cornelia Groot vezetésével Hollandia játékstílusához hűen villámgyors és bátor támadásokkal kezdte meg a 12. női Európa-bajnokság döntőjét, s a címvédő Norvégiának minden erejét be kellett vetnie, hogy tartsa a tulipánokat, akik helyenként három góllal is vezettek az első félidőben. Az északiak azonban nem véletlenül a legjobbak, lassan adaptálódtak a hollandok játékához, s a félidőre már teljesen egálban voltak az ellenféllel.

A folytatásban hasonlóan szoros csatát vártunk, hiszen a hollandok már nem azon a szinten vannak, hogy megilletődnének bármely ellenféltől, s ez be is igazolódott, de több kapkodós hiba utána a 43. percben a norvégok érezhetően elhúztak, 24:20-ra vezettek. Ebben az időszakban érződött először, hogy a címvédő a saját játékát játssza, s egy időkérés után hét mezőnyjátékossal próbálkoztak a hollandok, s fel is zárkózhattak volna, de Kari Ålvik Grinsbø néhány igen fontos labdát kifogott, s a hollandok szempontjából vészesen fogyott az idő. Ám nem vesztették el a lélekjelenlétüket, s kétszer, a 60. perc elején és a végén is egyenlíthettek volna, de nem sikerült nekik, így a norvégok újabb, a hetedik európai koronának örülhettek. A mérkőzés legjobbja, a Győri ETO erőssége, Nora Mørk lett, aki valami egészen csodálatos gólokat dobott lehetetlen helyzetekből, s végül 12 (!) találatig jutott.

A bronzmeccset simán nyerték meg a franciák. Nem azért, mert annyira jók voltak, hanem azért, mert a dánok az Eb-n mutatott egyik leghalványabb játékkal rukkoltak elő, s ezt például Amandine Leynaud kapus használta ki, aki 19 lövésből 10-et kivédett, vagyis 53 százalékos védési aránya volt, ami kimagasló. A dánoknál Stine Jörgensen neve mellett szerepelt a legtöbb bedobott gól, de a 6 találatot csak 11 kísérletből érte el.

Eredmények, elődöntő: Norvégia–Franciaország 20:16. Bronzmérkőzés: Franciaország–Dánia 25:22.

Döntő:

Göteborg: Norvégia–Hollandia 30:29 (15:15)

Scandinavium Aréna, 11037 néző, vezették: Alpaidze és Berezkina (Oroszország).

Norvégia: Grinsbø, Solberg, Arntzen 3, Kristiansen 2, Ingstad, Mørk 12, Oftedal 2, Aune, Frafjord 5, Waade 2, Kurtović, Herrem 4, Solberg, Tomac.

Hollandia: Wester, Janković, Kramer, Van Der Heijden 3, Bont, Abbingh 3, Van Olphen 2, Snelder 6, Knippenborg, Broch 2, Visser 1, Groot 5, Dulfer, Goos 2, Malestein 1, Polman 4. 

Az álomcsapat

Kapus: Sandra Toft (dán)

Bal szélső: Camilla Herrem (norvég)

Bal átlövő: Cristina Neagu (román)

Irányító: Cornelia Groot (holland)

Beálló: Yvette Broch (holland)

Jobb átlövő: Nora Mørk (norvég)

Jobb szélső: Carmen Martin (spanyol)

A legjobb védekező játékos: Beatrice Edwige (francia)

MVP: Cornelia Groot (holland)