2024. április 20., szombat

Porban a kard

Korhecz Tamás sajtótájékoztatón adott választ az alkotmánybíró-jelölését követően megfogalmazódott kérdésekre

Dr. Korhecz Tamás, akit Tomislav Nikolić köztársasági elnök a Szerbiai Képviselőház javaslata nyomán a minap nevezett ki alkotmánybírónak, tegnap Szabadkán sajtótájékoztatón szólt a kinevezést megelőző, a VMSZ részéről megtett jelölés körülményeiről, arról, hogy a Magyar Mozgalom (MM) társelnökeként miért nem tájékoztatta korábban a szervezet vezetőségét döntéséről, de arra is kitért, hogy miként vélekedik ma a VMSZ-ről, annak vezető tisztségviselőiről.

Kiemelte, kinevezett alkotmánybíróként kiemelt feladatának tartja, hogy a politikai pártoktól, a parlamenttől és a kormányzattól függetlenül, a szakmaiság tiszteletben tartása mellett végezze bírói feladatait, védelmezze az alkotmányt, a törvényeket és a jogállamot. Vajdasági magyarként külön feladatának tartja, hogy érvényt szerezzen az alkotmány azon rendelkezéseinek, amelyek a nemzetiségek védelmét és a polgárok autonómiára való jogát szavatolják.
Mint mondta, azért vállalta a jelölést, amiért az élsportolók a válogatottba való jelölést vállalják, függetlenül attól, milyen viszonyokat ápolnak az országos sportszövetséggel.
– Szakmai szempontból egy alkotmányjogász számára az alkotmánybíróság jelenti a válogatottat. Nem vagyok megélhetési politikus, nálam a hitem és a családom az első, a szakma a második, a közélet és a politika pedig a harmadik helyen áll. Döntésemet rövid, de nehéz vívódás után hoztam meg, figyelembe véve családom támogató álláspontját. Jelölésem ügyében nem tárgyaltam és nem is alkudtam meg senkivel. Semmit nem ígértek és semmit nem ígértem cserébe a jelölésért. Nem közeledtem a VMSZ-hez és nem váltottam csapatot. Tisztában voltam azzal is, hogy jelölésem egyik célja a közéletből való eltávolításom lehet, ami a Magyar Mozgalom átmeneti gyengülését eredményezheti. Jelölésemet és kinevezésemet követően is fenntartom minden bíráló kijelentésemet, amit a VMSZ vezetőinek a számlájára kimondtam. Hiszem, hogy míg sokakat engedelmességük juttatott kiemelt tisztségekre, addig engem éppen ennek az ellentéte, rebellisségem – fogalmazott Korhecz.
A folytatásban elismerte, talán hiba volt részéről, hogy nem tájékoztatta korábban a MM vezetőségét döntéséről, hogy vállalja a jelölést, de később bebizonyosodott, ez nem változtatott volna a szervezet vezetőségének álláspontján. Kiemelte, jelölése még nem volt hivatalos, amikor a MM Ügyvivő Testülete távollétében döntésével gorombán elhatárolódott tőle. Korhecz ehhez kapcsolódóan bejelentette, eleget tesz a felkérésnek és lemond minden tisztségéről a szervezetben, kilépni azonban addig nem fog, amíg a MM esetleg át nem alakul politikai párttá.
A folytatásban kérdező újságírók egyike Pásztor István, a VMSZ elnökének a párt új székházában elhangzó évértékelő beszédéből idézett: „Nem szeretném, hogy ha bárki is abba a helyzetbe kerülne, mint az egyszeriek, akik az újságból szereztek tudomást arról, hogy a vezérük kilóra eladta őket és elment alkotmánybírónak.”, majd feltette a kérdést Korhecznek, hogy továbbra is úgy gondolja-e, hogy nem verték át.
– Értékelésem szerint nem vertek át. Azért fogadtam el a megbízást, mert véleményem szerint nem az számít, ki jelöl valakit alkotmánybírónak, hanem az, hogy az a valaki képes-e azon a tisztségen érdemben tenni a közért és a jogállamiságért – válaszolta.
Lapunk azon kérdésére, hogy értékelése szerint ő maga átverte-e a Magyar Mozgalmat, annak tagságát, vagy szavazóit, Korhecz szintén nemmel válaszolt. Mint kifejtette, akkor lehetne átverésről beszélni, ha valahol felesküdött volna, hogy élete végéig a MM arca és vezetője lesz.
– Sokszor éreztem késztetést, hogy kilépjek a szerbiai politikai színtér mocskából. Ettől a jelöléstől függetlenül. Egyetlen oka volt annak, hogy politikai nyugdíjaztatásomat követően visszatértem a politikai életbe. Ez az ok az, hogy leszámoltak barátaimmal. Elfordulhattam volna, de inkább elmentem verekedni. Mindent megtettem , hogy megváltoztassam ennek a politikai csatának a kimenetelét. De nem voltam elég sikeres a verekedésben és sikertelenségemet felismervén megfogalmazódott bennem, talán nem én vagyok a megfelelő személy a magyar alternatíva vezetésére. A harcban nem tudtam megvédeni a barátaimat. A közéletben ugyanaz zajlik, mint eddig is. Mindaddig, amíg a VMSZ mögött ott állnak a magyar szavazók, addig semmi sem változik, függetlenül attól, hogy hány ütést adtam, vagy kaptam volna a jövőben. Az embernek van családja és nekem ők az elsők. Ha ők nem támogatnak abban, hogy küzdjek és kormányokkal szemben harcoljak, akkor nekem valóban nem muszáj életem végéig verekedni – fogalmazott Korhecz.
Azokkal az állításokkal kapcsolatban, hogy a VMSZ felkérését Korhecz irányába dr. Várady Tibor akadémikus tolmácsolta, az érintett annyit árult el, hogy egy, a VMSZ vezetéséhez nem kötődő személy közvetített.
Miután leteszi az alkotmánybírói esküt, Korhecz Tamás politikai és közéleti kérdésekben többé nem foglalhat nyilvánosan állást.