2024. április 26., péntek

Gyerekülés nélkül nem megy!

Ha az állam tényleg hamarosan megszigorítja a közlekedésbiztonsági törvény gyerekekre vonatkozó kitételeit, akkor gyerekülés nélkül tényleg nem lesz érdemes autóba ültetni a csemetéket a kilátásba helyezett óriási büntetési tétel miatt, ami akár ezer euró is lehet. Korábban sem szívesen találkoztam autóvezetés közben a rendőrökkel a magas bírságok miatt, ezután még inkább kerülni fogom őket. A húszéves autóvezetői pályafutásom korábbi időszakában esetleg a gyorshajtás és a bekötetlen biztonsági öv miatt volt félnivalóm a büntetésektől. Az utóbbi néhány évben viszont a legnagyobb gondot a gyermekeim utaztatását szabályzó törvényes előírások betartása és betartatása okozta, és amint látom, ez a jövőben sem lesz másként. Többek között, hogy egyik vagy másik csemeténél mikor és milyen gyermekülést, ülésmagasítót használjunk vagy mellőzzünk. Az adott gépkocsiban hogyan szerelhető be előírásszerűen a gyerekülés, mert nincs mindegyik járműben gyárilag beszerelve a biztonsági öv a hátsó ülésre, vagy ha van is, csak részben alkalmas a feladatra. Ezeknek aztán többnyire különféle pénzbeli vetületei vannak, amelynek ilyen vagy olyan formában, de a családi költségvetés látja kárát. Illetve a hangszálaim és az idegállapotom, amikor próbálom meggyőzni az ellenkező gyermekeimet, hogy foglaljanak helyet a gyerekülésbe és kapcsolják be az öveket, mert ez a biztonságukat szolgálja. Ilyen esetben a végső, egyben a nyerő érv az szokott lenni, ha azzal fenyegetőzök, hogyha emiatt megbüntetnek bennünket, akkor huzamosabb időre eltehetik a szájukat a csokoládétól.

A bírságolás azonban nemcsak a gyereknek jelent „rendkívüli böjtöt”, hanem nekünk szülőknek is, mert a büntetési tételek jelentős összegre rúgnak. Hiszen a közlekedésbiztonsági törvény szerint a csemetét ölben, az első ülésen vagy gyerekülés nélkül szállító autóvezető 15 000 és 30 000 dinár közötti pénzbüntetésre vagy 30 nap börtönre számíthat, valamint 6 büntetőpontra és legalább három hónapra bevonják a vezetői jogosítványát. Az állam ezen tovább kíván szigorítani, mert a hivatalos álláspont szerint a vezetők mindössze tíz százaléka szállítja az erősírásoknak megfelelően a gyerekeket. Emiatt szigorítanák a közlekedésbiztonsági törvényt, amely ha életbe lép, akkor a csemetéket bekötetlenül, gyerekülés és ülésmagasító nélkül szállító autóvezető akár 120 000 dináros büntetésre is számíthat, ami a négyszerese a jelenleginek. Továbbá a módosítás szerint az apróságoknak gyerekülésben kell helyet foglalniuk egészen addig, amíg a testmagasságuk meghaladja a 135 centimétert, utána elegendő már a biztonsági öv használata. A négyéves kort meghaladó csöppségeknek pedig ülésmagasítót kell használniuk. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint 4 éves korig kötelező a gyerekülés, a 4 és 12 éves kor közötti gyerekeknek ülésmagasítóban kell helyet foglalniuk, természetesen biztonsági övvel rögzítve. Az első ülésén 12 évnél fiatalabb gyerek nem foglalhat helyet, a 12 évnél idősebbeket a hátsó ülésen is biztonsági övvel kell rögzíteni.

A gyerekeim születésétől használjuk az autóban a gyerekülést, ami szerintem legalább annyira fontos a csemeték kényelme, mint biztonsága szempontjából. Jóllehet ezek soha nem voltak olcsó mulatságok, jelenleg is 4000 ezert dinártól több tízezer dinárig terjed az áruk. Azonban a gyerekülés sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, mint a hátsó ülés. A használatát támogatom a gyerekek biztonsága érdekében, bár a tervezett, hatalmas büntetési tételeket elhibázott döntésnek tartom. A büntetések növelésével nem lehet a gyerek biztonságát növelni. Ez csak az államkasszának és a korrupció növekedésének lesz jó. A felelőtlen szülők egyik napról a másikra nem válnak felelősségteljessé, akármekkora bírsággal is riogatják őket, hanem továbbra is megengedik a gyerekeiknek, hogy a hátsó ülésen bekötetlenül legyenek, felálljanak vagy az első ülésre üljenek. Talán a fejekben kellene egy kis rendet tenni. Azt viszont nem tudom, hogy hogyan lehetne elérni. A környezetemben azt tapasztalom, hogy a szülők használják a gyerekülést, és vigyáznak a csemetéikre. Véleményem szerint a gyermek egyébként is biztonsági rizikófaktornak számít a járműben, ha gyerekülésben ül, ha nem, mert a beszédével, visongásával és az általa okozott váratlan zajokkal, megzavarhatja a vezetőt és megoszthatja a figyelmét a közlekedés és személye között, és ennyi már elég lehet, hogy bekövetkezzen a tragédia. Ezért talán az egyedüli megoldás ebben a kérdésben az lehet, ha elővigyázatosan és felelősségteljesen közlekedünk, és közben a gyerekeinket is megtanítjuk, hogyan szabad az autóban viselkedni, hogy ne zavarják meg a vezetőt. Persze ez sem könnyű feladat.