2024. március 29., péntek

Mézeskalács- és ikebanakiállítás

Hétfőn nyílik a topolyai karácsonyi vásár

A Téli varázslat elnevezésű rendezvénysorozat mézeskalács- és ikebanakiállítással nyitotta meg kapuit a Művelődési Ház mozitermében.

A látogatóknak szemet gyönyörködtető látványban lehet részük. Tetszésüket szavazat formájában is kinyilváníthatják, aminek eredményeként december 23-án a legtöbb szavazatot kapott munkák készítői díjban részesülnek.

Az idén is számos kiállító kapcsolódott be a rendezvénybe. Óvodások, általános és középiskolások, kézimunkacsoportok, ügyes kezű hölgyek és urak dolgoztak a kiállított munkákon.

A karácsonyi díszek kategóriában az idén először mutatkoznak be a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskola kisegítő tagozatának nyolcadikosai. Őket a kiállítás megnyitóján tanárnőjük, Dósa Renáta képviselte:

Erre az alkalomra mű mézeskalács házat készítettünk a gyerekekkel. Az alapot, a házat és a fenyőfákat is kartonból vágtuk ki, és illesztettük össze. A díszítést fehér temperával és korrektorral készítettük. A karácsonyi kiállításon először veszünk részt, és kíváncsian várjuk, hány szavazatot kapunk.

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének mézeskalács formációja, a mézeskalács betlehem, valóban megelőlegezi a karácsonyi hangulatot. Csoportvezetőjük, Szuhankó Ruzsena mesélt a munkáról:

Ezen az alkotáson hárman dolgoztunk. Minden évben otthon készítjük a karácsonyi díszeket, a mézeskalácsot, és úgy döntöttünk, hogy az idén a legjobb kézügyességűek fogják összeállítani a mézeskalács formációnkat. Már évek óta visszatérő résztvevői vagyunk a kiállításnak, és két alkalommal díjazottak is voltunk. Az idén is nagyon sok szép munka gyűlt össze, mint minden évben.

A mű mézeskalács házikón és a valódi mézeskalács betlehemen kívül örökzöld ikebanákat, PET palackból készült karácsonyfát, mézeskalács traktort, karácsonyi angyalokat és művészi kivitelezésű mézeskalács házat, valamint sok más érdekes, ötletes, szép dolgot tekinthet meg az, aki ellátogat a kiállításra.

A hagyományos karácsonyi vásár megnyitójára december 19-én, hétfőn, 10 órakor kerül sor. A vásár és a kiállítás december 23-áig mindennap 9 és 19 óra között várja a látogatókat.