2024. április 25., csütörtök

Illegális bevándorlás - Több tucat migránst találtak egy kisbuszban Horvátországban, sokuk szén-monoxid-mérgezést szenvedett

Hatvankét afganisztáni és pakisztáni migránst talált egy kisbuszban a horvát rendőrség egy rutinellenőrzés során Zágrábtól száz kilométerre az autópályán. Sokukat szén-monoxid-mérgezéssel, eszméletlen állapotban szállítottak a közeli kórházba - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna vasárnap.

Az eset szombaton késő este történt. A csatorna beszámolója szerint az illegális bevándorlók többsége felnőtt férfi volt, de gyerekek is voltak közöttük, és bolgár embercsempészek szállították őket. A migránsok napokig lehettek élelmiszer és ivóvíz nélkül, átfáztak, rossz állapotban találtak rájuk a rendőrök. Több mint 40 embert kellett kórházba szállítani szén-monoxid-mérgezés miatt. 

Maja Grba Buljevic, a bródi (Slavonski Brod) kórház igazgatója újságíróknak elmondta: senki sincs életveszélyben, de egyeseknek napokra lesz szükségük a teljes felépüléshez. 

Az utóbbi közel másfél évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.

2016 januárja óta Horvátországban 1554, a Közel-Keletről érkezett bevándorló kért menedékjogot, 64 százalékuk azonban nem várta meg kérelme elbírálását. Ők valószínűleg illegálisan hagyták el az országot. 

Ebben az évben mindössze 72-en kaptak nemzetközi védelmet Horvátországban, és jelenleg 671-en várják még menekültkérelmük elbírálását.

Az újonnan érkező migránsok mellett egyre többen vannak olyanok, akiket más európai uniós országokból küldtek vissza, mert először Horvátországban vették őket nyilvántartásba. 

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a dublini egyezményre hivatkozva idén 503 migránst toloncoltak vissza Horvátországba más uniós tagországok. Többségük az elmúlt két-három hónapban érkezett. 

A Globus című hetilap legújabb számában arról ír: míg Európa egy újabb migránsáradattól retteg, amely Törökországból indulhat el Nyugat felé, addig Horvátországba százával küldik vissza nyugat-európai országok a hozzájuk a Közel-Keletről érkezett illegális bevándorlókat, amiről a horvát hatóságok nem számolnak be a közvéleménynek. A lap szerint ha ez így folytatódik, megtelnek a befogadóközpontok, amelyek már így is túlzsúfoltak.