2024. április 20., szombat

Új drog az Egyesült Államok utcáin, a hajléktalan könnyű préda

Az Egyesült Államokban, Saint Louisban hajléktalanok váltak könnyű célponttá az új, olcsóbb szintetikus marihuánának köszönhetően, amely a szakértők szerint veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb, mint az eredeti, írja a B92.

Csaknem 300 hajléktalan betegedett meg a múlt hónapban Saint Louis területén e hallucinogén drogok használata után, de számos hasonló eset történt New Yorkban, Los Angelesben és Austinban is.

Mint kiderült, a hajléktalanok különösen érzékenyek az új szintetikus marihuánára, amelynek hatására céltalanul bolyonganak, megzavarják a közlekedést, utcákon és járdákon fekszenek, nincsenek tudatuknál.

– Erőszakosak, viselkedésük összefüggéstelen, szinte már katatón állapotba kerülnek – nyilatkozta Kurt Thomas austini hadnagy.

A hajléktalanok könnyű célponttá válnak ezeken a területeken, mert ez a drog olcsó, a joint mindössze egy-két dollárba kerül, nehéz kimutatni drogtesztek esetén, és gyors menekülést nyújt a „rideg” valóságból.

– Kihasználva a hajléktalanok kétségbeesését és nehéz körülményeit, kiutat kínálnak számukra a szerencsétlen helyzetükből – mondta Thomas.

A múlt hónapban Saint Louisban olyannyira romlott a helyzet, hogy a hajléktalanokat segítő szervezet arra kérte az embereket, ne adjanak pénzt a hajléktalanoknak, mert aggódnak, hogy drogot vásárolnak.

A szintetikus marihuána a 2000-es évek végén jelent meg, K2, Darkness vagy Mr. Happy néven.

Bár ezen marihuánával való kereskedés és használata tilos, eddig Saint Louisban csak egy hajléktalan drogdíler ellen emeltek vádat.

Anthony Scalzo, a Saint Louis-i Egyetem Toxikológiai Karának igazgatója felhívta a figyelmet a szintetikus marihuána egészségügyi veszélyeire, amely akár 100-szor erősebb lehet, mint az eredeti.

Felhasználóinak gyakran gyors a szívverése, magas a vérnyomása, szoronganak és hallucinálnak. Vese elégtelenséget és agyi károsodást is okozhat.

A New England Journal of Medicine-ben megjelent múlt évi felmérés szerint 2011 és 2015 között mintegy 20 ember halálát a szintetikus marihuána okozta.

Austinban ez év augusztusáig mintegy 150 hajléktalan adagolta túl magát szintetikus marihuánával. Brooklynban 130-an kerültek kórházba miatta, Los Angelesben pedig 36 ember túladagolta magát.

– Nem tudjuk, hogyan reagál az emberi szervezet a vegyi anyagok újabb hullámára. Ez olyan, akár az orosz rulett. Nem tudod előre, hogy nyersz-e vagy veszítesz – mondja Scalzo.