2024. március 28., csütörtök

Nikolić kinevezte az alkotmánybírákat

Korhecz Tamás is az új alkotmánybírák között szerepel

Tomislav Nikolić szerb államfő a Szerbiai Képviselőház javaslata nyomán öt új alkotmánybírót nevezett ki.

A szombati hivatalos közlönyben Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić, Tatjana Babić és Korhecz Tamás neve szerepel az új alkotmánybírák között. Az alkotmánybírákat kilenc éves mandátumra nevezik ki. Az alkotmánybíróknak esküt kell majd tenniük.

Dragana Kolarić és Tijana Šurlan a Bűnügyi Rendőr-akadémia professzorai, Vesna Ilić Prelić jelenleg az alkotmánybíróság elnöke, Tatjana Babić a korrupcióellenes ügynökség igazgatója, Korhecz Tamás a Dr. Lazar Vrkatić Jogi és Üzleti Tanulmányok Karának professzora.

A Szerbiai Képviselőház a köztársasági elnök javaslata nyomán négy alkotmánybírót választott ki. Döntésük szerint Snežana Marković köztársasági ügyészhelyettes, Milan Škulić, a Belgrádi Egyetem Jogi Kara büntetőjogi katedrájának vezetője, Miroslav Nikolić, a Gazdasági Fellebbviteli Bíróság elnöke és Jovan Ćirić, az Összehasonlító Jogi Intézet igazgatója vehet részt a jövőben az alkotmánybíróság munkájában.

A Szerbiai Alkotmánybíróság tizenöt bírája közül hétfőn kilenc bírónak járt le a kilencéves megbízatása. A szerb alkotmány értelmében a tizenöt bíró közül ötöt a Szerbiai Képviselőház javaslata nyomán a szerb államfő nevez ki, ötöt a köztársasági elnök javaslata nyomán a Szerbiai Képviselőház választ meg, ötöt pedig a Legfelsőbb Semmítőszék általános ülésén választanak meg, a Legfelső Bírói Tanács és az Ügyészek Állami Tanácsának javaslatára. A köztársasági parlament tíz jelöltet köteles javasolni az államfőnek, aki értelemszerűen öt jelöltet nevez ki. A köztársasági elnök szintén tíz jelöltet javasol a Szerbiai Képviselőháznak, és a Legfelsőbb Semmítőszék is tíz jelölt közül választ.