2024. április 19., péntek

Négy blokk, különféle tartalmak

Az állam 111 millió dinárt folyósít a Népszínház építésének folytatására

Jövőre lesz tíz éve, hogy a szabadkai Népszínházat lebontották, és megkezdték az újjáépítését. Habár az elmúlt években igen nehézkesen haladt az építkezés, most már szemmel látható a haladás, hiszen a homlokzat egy részét teljesen befejezték, a többin pedig jelenleg is dolgoznak, sőt a belső munkálatokba is belefogtak.

A Népszínház építésének finanszírozását a köztársaság, a tartomány és a város vállalta magára 45-45-10 százalékos arányban. A munkálatok megkezdéséhez szükséges pénzt a köztársaság ugyan folyósította, így ebből a pénzből befejezték az első fázist és megkezdték a másodikat, azonban ezután szinte teljes egészében tartományi pénzből folyt az építkezés, s ha nehezen is, de sikerült az ötödik fázisig eljutni. Eddig 830 millió dinárt költöttek a Népszínház újjáépítésére, ennek 32 százalékát az állam, 62 százalékát a tartomány, a fennmaradó részt pedig a város fizette. Most azonban úgy tűnik, új lendületet vesz az építkezés, ugyanis azután, hogy állam az idén 35 millió dinárt adott a munkálatokra, a szerbiai képviselőház legutóbbi ülésén megszavazták a képviselők, hogy a jövő évi állami költségvetésből további 111 millió dinárt folyósítsanak az építkezés folytatására. Ez azt jelenti, hogy az ötödik fázis befejezése után megkezdik a hatodikat, melynek során folytatják a munkálatokat a homlokzaton, mégpedig a Branislav Nušić és az Ivo Vojnović utcákra néző oldalakon.
Szerettük volna körbejárni az épülő színház belterét, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy hogyan is fog kinézni a majdani színház, és az épületben hol és milyen kereskedelmi és egyéb tartalmak kapnak majd helyet, azonban nem kaptunk engedélyt, hogy belülről is megtekintsük a Népszínházat, viszont Josip Kovač Striko, a beruházási projektumok kivitelezésével megbízott szolgálat vezetője és Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja közösen írásban válaszoltak kérdéseinkre.
Mint írták, az épület belső részén nagyobb építési munkálatokra került eddig sor, illetve a régi épületrészen az elektromos installációk egy részét már beszerelték, a következő fázisban pedig a homlokzat befejezésén, valamint az installációkon és a beltéren dolgoznak majd.
A központi, védett részben az eredeti állapotokat állítják majd vissza a burkolat és egyéb elemek restaurációjával az archivált dokumentumok alapján, a beltérre vonatkozó munkálatok projektumát pedig a Községközi Műemlékvédelmi Intézettel közösen dolgozták ki. A tervek szerint az épületen belül több belsőépítészeti stílus is ötvöződik majd, így a klasszicizmus, az eklektika, a két világháború közötti és az újabb kori építészet stílusjegyei is megjelennek.

A belső elrendezésre vonatkozóan azt az információt kaptuk, hogy az épület négy részre tagolódik majd. Az A blokk a védett épületrészben kap helyet, mely magában foglalja a hat korinthoszi oszlopnál lévő bejáratot, az előcsarnokot, a vörös foyert, a központi lépcsősort és a báltermet, s ezek mindegyike teljes egészében közhasználatú lesz. A Korzó felőli rész a B blokk, mely öt szintet, mégpedig a pincét, a földszintet és három emeletet foglal magában a lapos tetőtérrel együtt. A pincében kapnak helyet a mellékhelyiségek, illetve egy része nyilvános lesz, a földszinti rész teljes egészében nyitott lesz a nagyközönség előtt, az emeleteken pedig kereskedelmi, közigazgatási, adminisztrációs, vendéglátóipari és produkciós helyiségek lesznek. Arra a kérdésre viszont, hogy továbbra is él-e az az elképzelés, hogy az egykori Papillon Kávézó itt kap majd helyet, nem kaptunk választ.
A C blokk a Branislav Nušić utca felőli részt foglalja magában, mely teljes egészében a művészeket illeti meg, de itt kap helyet a ruhatár, a szalonok és a műszaki helyiségek is, a D blokkban pedig, azaz az épület központi részében kap helyet maga a színház, azaz a színpad és a nézőtér, itt lesz a koncertterem és a nagy színházterem, a felsőbb szinteken pedig két kétemeletes próbaterem, valamint a színházklub lesz majd. A rendelkezésre álló fényképek, régi anyagok és dekorációs elemek felhasználásával szeretnék visszaállítani a koncertterem bejáratát, a koncertterem belterének projektumát pedig Hupkó Istvánnal, a Népszínház díszlettervezőjével együttműködve dolgozták ki. A színházi teret úgy alakították ki, hogy az eleget tegyen a korszerű színpadtechnikai kihívásoknak. Mint írták, egyelőre nem lehet pontos dátumot mondani, hogy mikorra készülnek el a belső tér munkálataival, ugyanis az mind attól függ, hogy milyen ütemben folyósítják az ehhez szükséges pénzt.