2024. április 25., csütörtök

Beindult a pályázatok harmadik köre

A Prosperitati pályázatára az űrlapok az interneten is kitölthetők, és tegnap óta átadhatók

Szerdán este zsúfolásig megtelt érdeklődővel a zentai városháza díszterme, vállalkozók, mezőgazdasági termelők, kisiparosok és számos érdeklődő volt kíváncsi a Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati kiírásának a részleteire. Az alapítvány képviseletében jelen lévők közül elsőnek Nagy Imre, a Prosperitati közgyűlésének elnöke szólt az egybegyűltekhez, akik között csókai és adai érdeklődők is voltak szép számmal.

– Zentán a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a fémiparban, valamint a turizmusban is nagy lehetőségek vannak, mindezeken a területeken lehet pályázni, erre szeretnénk buzdítani a már működő és most induló vállalkozásokat egyaránt.

Pásztor István, a VMSZ elnöke az új pályázati kiírással kapcsolatban elmondta, hogy egy éve kezdődtek a Prosperitati bemutató rendezvényei, egy év távlatából sikerült felépíteni egy ütőképes pályázati rendszert a Magyarországról érkező jelentős támogatások célba juttatására.

A lefutott két pályázati körben 15 pályázatra mintegy 2900 pályázó nyújtotta át támogatási igénylését, és közülük mintegy két és félezer pályázat részesült támogatásban. Idén a kiosztható ötmilliárd forintból négyet már szétosztottunk, a maradék összegre pedig a támogatási igények alapján kapcsolható eszközökre, alapeszközökre és ültetvényekre pályázhatnak az érdeklődők.

A pályázók két teljesen új kiírással is találkozhatnak, olyanokkal, amelyekhez hasonló még nem jelent meg. Újdonságnak számítanak a vajdasági viszonylatban közepes és nagyvállalkozások számára kínált kedvező fejlesztési hitellehetőségek, amelyektől olyan termelési kapacitások kiépítése várható, amelyek több száz vagy akár több ezer beszállítót is megmozgathatnak. A kisebb partnerek szolgálják ki árubeszállításukkal a nagyobb feldolgozókat vagy értékesítő hálózatokat. Egy későbbi pályázati körben azután már a beszállítók számára is kedvező hitelkonstrukciókkal rukkol majd elő a Prosperitati Alapítvány.

Vajdaságban aktív az a magyar vállalkozói réteg, amely sikeresen ki tudja használni az új, nagyobb léptékű pályázatok adta lehetőségeket, aminek eredményei már jövőre kézzelfoghatók lesznek.

Az eredetileg indult 50 milliárdos támogatási keretből eddig négymilliárd forintot osztott szét a Prosperitati Alapítvány vissza nem térítendő támogatások formájában. Pásztor elnök elmondta, hogy az eredeti összeget a magyar állam megtoldotta még mintegy 17 milliárd forinttal, s ez további lehetőségeket nyit a vajdasági magyar gazdálkodók, vállalkozók, termelők, az itthon, helyben boldogulni szándékozók előtt.

A zentai lakossági fórum résztvevőihez szólva Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy a pályázás az eddigiekhez hasonló egyszerű módon zajlik, amelybe beépítve a korábbi tapasztalatokat, még inkább igyekeznek racionalizálni és gyorsítani a folyamatot. Egyszerűsödött a pályázati dokumentumok kitöltése, és már online is kitölthetők az dokumentumok.

A harmadik pályázati körben a nagyléptékű mezőgazdasági és általános gazdaságfejlesztési hitelkonstrukciós pályázatok mellett lehetőség van további kisösszegű támogatási pályázatok elnyerésére a mezőgazdasági termelők, mikro- és kisvállalkozások számára, valamint többéves ültetvények telepítésére és fejlesztésére.

A pályázati felhívások és szabályzatok értelmében a hitelkonstrukciós pályázatokat december 15-étől lehet benyújtani az alapítvány online pályázati rendszerében történt regisztráció után elérhetővé váló űrlap kitöltésével. Tehát tegnap dél óta elérhető a pályázók számára a regisztrációs lehetőség és az űrlap is az alapítvány honlapján (www.prosperitati.rs).

Az online pályázás folyamatában technikai segítséget nyújtanak az alapítvány munkatársai. Telefonos segítségnyújtás a 024/4 155 119 számon érhető el munkanapokon 9 és 15 óra között, e-mailben a support@prosperitati.rs címre küldhetik el kérdéseiket.