2024. március 28., csütörtök
XII. NŐI KÉZILABDA-EB

Papírforma, vagy...?

A szerda esti mérkőzések közül Szerbia várt, Románia pedig váratlan vereséget szenvedett. A kudarc az eddig kiválóan teljesítő románoknak eshetett rosszabbul, mert ezzel nem jutottak az elődöntőbe, de a dánok megérdemelten győzték őket le a II. csoportban, mert fanatikusan védekeztek ellenük, s semlegesítettek minden román fegyvert, így a gyorstüzelő Neagut is.

A franciák ezen az Eb-n meccsről meccsre jobbak voltak, s ez azt eredményezte, hogy 10 év után újra elődöntősek. A gall lányok legutóbb 2006-ban állhattak fel a dobogóra (akkor bronzérmesek voltak), de tőlük várták is a jó szereplést, hiszen döntősök voltak a riói olimpián. Hogy az Eb-k történetében előbbre lépnek-e, az attól függ, meg tudják-e lepni a címvédő norvégokat. A szerdai, szerbek elleni meccsük egyébként hullámzó volt, mert 8:3-ra is vezettek, de a szerbek 11:11-re kiegyenlítettek. A franciák előnye a második félidő elején kihagyott szerb hétméteresek után nőtt ismét, s végleg a 24:20-as eredménynél, mintegy kilenc perccel a lefújás előtt törték meg őket.

Az olimpiához képest egyébként csak az változott, hogy a legjobb négy közé a bajnok oroszok helyett a dánok jutottak be, a többi három nemzet ugyanaz. Igen hálátlan dolog jósolni, de a látottak alapján a riói bronzmérkőzés lesz a mostani Eb-döntő, mert a norvégokon kívül a holland „szélvész” mutatott eddig a legtöbbet. Ha nem így lesz, az csak kellemes meglepetés lenne a francia és a dán szurkolóknak.

A mai műsor, az 5. helyért: Románia–Németország (15.45, Sport 1, RTS2). Elődöntők: Hollandia–Dánia (18.15, Sport 1, RTS2), Norvégia–Franciaország (20.45, Sport 1, RTS2).