2024. március 28., csütörtök

Nemzetközi emberi jogi elismerés Balog Zoltánnak

Posztumusz Maléter Pál is megkapta a Rainer Hildebrandt emlékérmet

Az egyik legrangosabb, Németországban átadott emberi jogi elismerést, a nemzetközi Rainer Hildebrandt emlékérmet vehette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán este Berlinben. Az elismerést posztumusz Maléter Pál, az 1956-os forradalmi Nagy Imre-kormány később kivégzett honvédelmi minisztere is megkapta.

Balog Zoltán beszédet mond a díjátadón (Fotó: MTI)

Balog Zoltán beszédet mond a díjátadón (Fotó: MTI)

A Rainer Hildebrandt német antikommunista emberi jogi harcos nevét viselő emlékérmet évente egyszer ítéli oda a nemzetközi zsűri rendkívüli emberi jogi teljesítményért, az emberi jogok melletti erőszakmentes kiállásért.

Balog Zoltán elsősorban a romák társadalmi felzárkózása, valamint az NDK-ból elmenekült németek lelki gondozójaként folytatott 1989-es szerepvállalása miatt kapta meg az elismerést. Maléter Pál az 1956-os forradalomban játszott szerepéért kapta meg posztumusz az emlékérmet, amelyet özvegye, Gyenes Judith vett át.

Beszédében Balog Zoltán először az emberi jogok jelentőségéről beszélt, azokat különleges kincsnek nevezte. „Megtanultam az életemben, hogy ezek elválaszthatatlanok két további különleges kincstől, a szabadságtól és a szociális igazságosságtól” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország ezt a szabadságot hatvan évvel ezelőtt vívta ki. Ennek kapcsán rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy a díjat azzal a posztumusz elismerésben részesített Maléter Pállal együtt kapta, akinek nevét már gyermekkorában megtanulta, noha nevét harminc éven keresztül hangosan nem lehetett kimondani. Egészen addig, míg a szabadság kivívásával – mint hangsúlyozta – el nem érkezett az igazság órája.

Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye átveszi az emlékérmet Alexandra Hildebrandttól és Michael Stübgen német parlamenti képviselőtől (Fotó: MTI)

Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye átveszi az emlékérmet Alexandra Hildebrandttól és Michael Stübgen német parlamenti képviselőtől (Fotó: MTI)

A miniszter hangsúlyozta: a mai világ történései közül sok mindent nem lehet megérteni, ha nem tudjuk, hogy azok az emberek akkor mit éltek át a balti államokban, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Romániában, a Balkán déli részén. Ezek a tapasztalatok a mostani politikai, kulturális döntésekben is tükröződnek – tette hozzá.
A miniszter kiemelte a szociális igazságosság jelentőségét. Van egy elveszett nép Európában, a romák – mondta. Nyolcmillió emberről van szó, európai állampolgárokról, akik „a harmadik világ szintje alatt élnek” Közép- és Kelet-Európában. Nem lehet emberi jogokról beszélni akkor, ha ezeknek az embereknek nem biztosítják a szociális igazságosságot – hangoztatta.

A díjat Alexandra Hildebrandt hozta létre 2004-ben, férje, Rainer Hildebrandt, a német antikommunista emberi jogi harcos halála után.