2024. április 20., szombat

Négy év eredményei

Sikeres ciklust zár a választásokra készülő bácskossuthfalvi helyi közösség

December 18-án, vasárnap helyi közösségi választásokat tartanak Bácskossuthfalván. Ennek apropóján kértük fel Seffer Attilát, a helyi közösség tanácsának jelenlegi elnökét, hogy értékelje a 2012. december 23-ai választást követően 2013 januárjában felállott tanács négyéves munkáját.

Seffer Attila, aki 2014 novembere óta tölti be ezt a tisztséget, azt megelőzően pedig alelnökként tevékenykedett, összefoglalójában kiemelte a helybeli Rekreációs Központ megszerzését, illetve azokat a befektetéseket, amelyeket annak fejlesztésére fordítottak:

-Már az előző felállású tanácsban meghoztuk a döntést, hogy visszavásároljuk a Rekit, és ezt meg is tettük, 2013. február 13-án a Gazdasági Bíróságon a harmadik körben a 14 millió dináros kikiáltási ár helyett 5 millió dináros áron jutottunk hozzá, és a csődben lévő cég körülbelül 200.000 dinár értékű különböző tartozásait is kifizettük. Miután megvettük, mindjárt nekiláttunk az épület szanálásának. Legelőször a központ tekepályája ment tönkre, ezért úgy döntöttünk, hogy ennek a felújításával kezdjük, megoldottuk a fűtést, a szigetelést, a nyílászárók cseréjét, és 2013 decemberében átadtuk a négysávos tekepályát, amelynek értéke adó nélkül 55.000 euró, és mára országos bajnok tekézőnk van a pionírok kategóriájában. 2014 februárjában gondok merültek fel a tetőfedéssel, beázott a pálya, és lemeztetővel fedtük le. Ugyanabban az évben építettük ki a 8x10 méteres kis medencét, majd a 16x25 méteres nagy medencét is elkezdtük. Ennek a talajmunkáit az általunk vásárolt kombinált árokásó homlokrakodóval végeztük el, megtakarítva így több mint egymillió dinárt, és már csak ezzel az egy beruházással megtérült a gép árának a 30 százaléka.

-2016-ban vásároltunk egy önjáró fűnyírót, ezt itt használjuk, de riasztórendszert is felszereltettünk, valamint jelenleg is folyik a wellnessmedence kiépítése, ennek a befejezése december 15-ére várható, és a kivitelezőt csak dicsérni tudom. A Rekreációs Központ többéves várakozás után az idén június 30-án újra megnyílt, és ebben az évben már szerveztünk úszóiskolát és aquafitnesst, ezenkívül plusz beruházásokat tudtunk megvalósítani, nem beszélve arról, hogy kilenc személynek ideiglenesen munkát tudtunk adni – összegzett Seffer Attila, aki azt is elmondta, hogy a jövőben a Reki éttermét is szeretnék megnyitni.

Emellett a tanácselnök arról is beszélt, hogy az eddig eltelt időszakban megvásárolták a Tito parkot is, amellyel további befektetőkre számítanak, emellett szerepet vállaltak és vállalnak a Művelődési Ház, a 9+1 Nemzetközi Művésztelep, az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központ felújításában, illetve az általános iskola fűtési rendszerének a korszerűsítésében. Mindezek mellett 2014-től fogva megtörtént az utcanévtáblák cseréje. Seffer arról is beszámolt, hogy a kommunális ügyekkel foglalkozó Standard Kft. munkájának megkönnyítése érdekében egy betonfelvágó gépet, egy homlokrakodót és egy kamiont vásároltak, a helyi közösség pedig egy mikrobusszal is gazdagodott, amit elsősorban a civil szervezetek használnak, de a tervek között szerepel egy újabb jármű vásárlása, hisz nagy igény van rá.

Az elmúlt időszakban megtörtént a szegénynegyed rendezése, feltöltése, és 2016-ban fásították a területet. Állandó jelleggel mindezek mellett folyamatosan zajlik a vizes körgyűrűk kiépítése, a szennyvízhálózat bővítése, szabályozták a közvilágítást, és az utak karbantartása, felújítása és újak kiépítése is folyamatos.

Az elért sikerek mellett Seffer a nehézségekről is beszámolt. Mint mondta, a helyi közösségek lehetőségei igencsak megcsappantak az utóbbi időben, nem rendelkeznek saját vagyonnal, így az anyagiak előteremtése nehézkes.

– Látszik, hogy ha nagy projektumokban gondolkozik az ember, akkor a kisebb projektumokra nem jut pénz, a következő ciklusban azonban megfordítjuk a rendszert, és a Reki felújítása után nagyobb figyelmet tudunk szentelni a lakosok mindennapi problémáinak, például a járdák, kátyúk rendezésének.

A közeljövőre vonatkozó tervekről a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy többek között a közvilágítás korszerűsítését és bővítését, a szennyvíztisztító korszerűsítését, új ivóvizes kút fúrását, felszerelését, új parkoló kialakítását, a járműpark további korszerűsítését szeretnék elérni. Emellett azt is ki kell emelni, hogy a falu ad otthont a következő évi Durindónak és a Gyöngyösbokrétának, és az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében lakást adnának egy, a faluban letelepedni szándékozó orvosnak.