2024. április 20., szombat

A középpontban 1956

Szegeden mutatták be az Aracs folyóirat különszámát

Az Aracs közéleti folyóirat 56-os különszámát mutatták be kedden este a VMDK Szegedi Tagozata közhasznú művelődési egyesület szervezésében a Millenniumi klubban.

Wittner Mária 56-os halálraítélt egyebek mellett mesélt a börtönben töltött karácsonyokról. 1958-ban a siralomházban élte át élete egyik legtragikusabb karácsonyát, hisz Kádár pribékjei még december 23-án is hajtottak végre halálos ítéletet két 56-os forradalmár – apa és fia – felett. Többek között arról is szólt, hogy miért tartja az egyik legszebb 56-os emlékműnek a szegedi Magyar Piéta szobrot, és miért nem tetszik neki sem a budapesti 56-os emlékmű. A folyóirat-bemutatón – amelynek moderátora Bata János, az Aracs főszerkesztője volt – Benedikty Tamás budapesti író Szuvenír című nagyregényének születésébe avatta be a közönséget, a mű főhőse egy Corvin közi szabadságharcos, aki a csodával határos módon túléli a kivégzést. A regény sorsa ugyanolyan kalandos, fordulatos, mint a nagyregény szereplői életének alakulása. 1956 a témája Domonkos László budapesti író készülő kötetének, amelynek utolsó simításait végzi. Mint hallottuk, az anyaggyűjtés a műhöz néha szinte „lehetetlen küldetésnek” bizonyult, hisz 60 év után is sok még a fehér folt, a tabunak számító téma. Juhász György budapesti hungarológus az Aracs e számában és a szegedi esten is az autonómiák világába avatta be az érdeklődőket. Gubás Ágota, az Aracs szerkesztője a folyóiratot is megalapító Aracs Társadalmi Szervezetnek a magyarságtudat felébresztésében, erősítésében betöltött szerepéről szólt, valamint annak okairól, hogy miért szűnt meg néhány évvel ezelőtt a szervezet, valamint az idén 15 éves folyóirat történetét ismertette. Gyurkovics Hunor festőművész, a folyóirat grafikai szerkesztője négy, az 1956-os forradalom ihlette festményét is kiállította az esten, de a 60 évvel ezelőtti, az 56-os menekültek délvidéki fogadtatásával kapcsolatos emlékeit is felelevenítette.

Nagy Abonyi Attila, a VMDK Szegedi Tagozata közhasznú művelődési egyesület elnöke elmondta: az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt e jubileumi évben 7 rendezvénnyel tisztelegtek, a megemlékezés-sorozat támogatója a Magyar Művészeti Akadémia volt.