2024. április 25., csütörtök

Szlovénia és Magyarország erősítené turisztikai kapcsolatait

A Szlovénia és Magyarország közötti turisztikai forgalom élénkítéséről tárgyalt Mariborban a Magyar-Szlovén Turisztikai Munkacsoport, a szervezet szerdán tartotta negyedik ülését - tájékoztatta a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint Bienerth Gusztáv beszámolt arról, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken az idén már január-október között csaknem annyi szlovén vendégéjszakát mértek, mint tavaly az év egészében. Ez összhangban van azzal a trenddel, amely szerint a Magyarországra érkező vendégek között egyre nagyobb súlyt képviselnek a közvetlen szomszédok, illetve a közeli országok.

Magyarország és Szlovénia turisztikai kapcsolatainak egyik legeredményesebb területe a Kína, illetve a közép- és kelet-európai (KKE) országok közötti együttműködés. A munkacsoport ülésének résztvevői egyetértettek abban, hogy a kínai és egyéb tengerentúli piacok esetében a következő legfontosabb közös lépés az összehangolt programcsomagok kialakítása és promóciója. Jövőre a KKE országok lesznek a Makaóban megrendezendő hatodik Global Tourism Economic Forum díszvendégei, ami jó alkalmat teremt a régió bemutatkozására.

Az ülésen Bienerth Gusztáv ismertette a 2024. évi olimpiai játékok megrendezéséért benyújtott magyar pályázatot, illetve annak turisztikai vonatkozásait. A tájékoztatás szerint a szlovén fél támogatásáról biztosította a magyar pályázatot. Az egész régió támogatásának fontosságát hangsúlyozva a kormánybiztos felkérte a szlovén delegációt vezető Eva Stravs Podlogart, a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium turizmusért felelős államtitkárát a 16 KKE ország részvételével zajló magas szintű sport és turisztikai találkozó megrendezésére 2017 első negyedévében.

A két ország erősödő turisztikai kapcsolatait jelzi, hogy Szlovénia a jövő évben esedékes kormányközi csúcstalálkozóhoz kapcsolódva nyitja meg a tervek szerint turisztikai képviseletét Budapesten - olvasható a közleményben.