2024. április 19., péntek

Felújítják a piactéri parkolót

Felújítják a topolyai piactér város felőli oldalán található megrongálódott parkolót. Topolya polgármestere jelentette be tegnap az erre vonatkozó szerződés aláírását, aki azt is elmondta még, hogy a piactérnek és környékének további rendezését is tervbe vették.

A kátyúk csapadékos időben megtelnek vízzel, sok bosszúságot okozva az itt parkolóknak (Tóth Péter felvétele)

A kátyúk csapadékos időben megtelnek vízzel, sok bosszúságot okozva az itt parkolóknak (Tóth Péter felvétele)

Aláírták a szerződést a topolyai piactér parkolójának felújítására vonatkozólag. Ezt Kislinder Gábor polgármester jelentette be, aki lapunknak azt is elmondta, a kivitelezővel olyan megállapodást született, melynek értelmében a területet legfeljebb egy-két piaci napon nem tudják majd igénybe venni a község polgárai és a piacra látogatók. A versenypályázaton nyertes temerini Lukačputevi cég kötelezettséget vállalt, hogy az elkövetkező 45 munkanapon egy megfelelő technológiát felhasználva szilárd burkolattal látja el a piactér parkolójának város felőli részét. A polgármester azt is elmondta, hogy a szakemberek megállapították, az aszfaltozás ebben az esetben nem lenne jó megoldás, mivel a különböző tulajdonságú rétegek hő hatására nem egyformán tágulnának. A kivitelező egy hálós technikán alapuló új technológiát alkalmaz, ami a várakozások szerint jó minőségű és tartós megoldás lesz majd.

A polgármester szerint a DTD Krivaja helyzetét a Vode Vojvodine – Vajdaság Vizei közvállalat hivatott megoldani, a hatásköröket valószínűleg a szabadkai részlegre ruházzák át, de a gondok miatt nem tudták megpályáztatni a Krivaja folyó bajsai szakaszának iszaptalanítását, így ezt a fontos teendőt most kénytelenek voltak elhalasztani. 

Kislinder Gábor polgármester elmondta még, hogy a város polgárai már korábban is sok kritikát fogalmaztak meg a szóban forgó terület állapotával kapcsolatban. Annak idején a DTD Krivaja volt a parkoló kivitelezője, de a beton állaga nagyon gyorsan, a parkoló megépítését követő második, harmadik évben romlani kezdett. Mállani, morzsálódni kezdett a felülete, több helyen pedig kátyúk is keletkeztek, melyek esős időben vízzel teltek meg és sok bosszúságot okoztak a polgároknak, amikor az ott parkoló járművüket csak átázott cipőben tudták elhagyni, majd megközelíteni. Kislinder szerint már akkor evidens volt, hogy a nem megfelelő időpont kiválasztása miatt, vagy a nem megfelelő alapanyagok, illetve technológia felhasználása és alkalmazása, esetleg más okok miatt a betonfelület kialakítása kivetnivalót hagy maga után. Jelenleg viszont a DTD Krivaja már súlyos helyzetben, csőd közeli állapotban van, így a jóvátétel, vagy kártérítés jogi úton történő követelése már értelmét veszítette. A polgármester azt is elmondta még, hogy a terveik között szerepel még a piac és környékének további rendezése, korszerűsítése, a valós igények és szükségletek figyelembe vételével.A mintegy 3300 négyzetméteres terület felújítása közel 8 millió dinárba kerül. A folyó évi községi költségvetésben 10 milliót irányoztak rá elő. Domány Dudás Diana, a községi tanács pénzügyi- és költségvetésügyi reszortfelelőse elmondta, hogy a fennmaradó mintegy 2600 négyzetméteres parkolórész is felújításra szorul, annak kivitelezésére a 2017. évi költségvetésből terveznek majd eszközöket elkülöníteni.

A polgármester végül azt is elmondta, hogy a piactéri munkálatok napokon belül megkezdődhetnek, akárcsak a városközpontban az egykori Vénusz szabadidőközpont romjainak eltakarítása, melynek megkezdése előtt megfelelő módon el kell majd keríteni a műveleti területet.