2024. április 24., szerda

Jónak lenni jó

A hajdújárási Lurkóházban átadták a Miénk a város! című Csodasarok-program nyereményét

Idén negyedszer hirdette meg Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a határon túli óvodások és kisiskolások számára a Miénk a város! című Csodasarok-programot. A játék célja, hogy fejlessze a közösségben való gondolkodást és erősítse az összetartozást. A négy hétig tartó programban a gyerekeknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk, amelyben segítségükre voltak a szüleik és tanítóik is. A verseny végén, a pontszámok alapján 50 résztvevő nyert iskolájának egy százezer forint értékű Csodasarkot, amely fejlesztő játékokat, könyveket, társasjátékokat és kosárlabdapalánkot is tartalmaz. Az idei versenyen a vajdasági diákok kiemelkedő eredményt értek el, ugyanis az 50 csodasarokból 21 Vajdaságba került.

Az első ajándékátadásokra szerdán a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskolában és a hajdújárási Lurkóházban került sor. Az átadások a Magyar Nemzeti Tanács segítségével zajlanak.

A játék egyik nyertese Recskó Dorka, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola második osztályos tanulója, nyereményét a hajdújárási Lurkóház javára ajánlotta fel. A szerdai átadáson a Lurkókat Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője köszöntötte:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Tiszaszentmiklóson az alsósok összefogtak és úgy játszottak, a Lurkóházban pedig egy önzetlen, nemes lelkű győztest üdvözölhetünk. Szerte a Kárpát-medencében sok gyermek versengett, de a vajdaságiak voltak a legaktívabbak és legeredményesebbek – hallottuk Pirityiné Szabó Judittól, aki hozzátette, hogy a Rákóczi Szövetség és a Szent László Társaság közös adománygyűjtésének következtében édességeket is hoztak a gyerekeknek.

Az átadáson részt vett Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke is:

– Az elmúlt években 10-11 Csodasarkot tudtunk kiosztani Vajdaságban, ez most megduplázódott. A gyerekek felismerték, hogy ezt a játékot nem saját maguknak játsszák, hanem a közösségüknek, a Csodasarok az iskolájukban a közös célt szolgálja. Idén igazán önzetlen és nagylelkű gesztusokra találtunk. Mivel egy-egy intézménybe a többedik Csodasarok kerülne kiosztásra, szülők, gyermekek és tanítóik közösen hozták meg azt a döntést, hogy olyan intézményeknek ajánlják fel, ahol még nincs. Ilyen a hajdújárási Lurkóház példája, ahol nagy szükség van a Csodasarokra. Dorka szép példát mutatott – mondta Jerasz Anikó, aki arra buzdítja a gyerekeket, szüleiket és tanítóikat, hogy kapcsolódjanak be jövőre is a játékba, mivel nagyon szép nyereménnyel jár.

Az átadáson jelen volt Recskó Dorka is:

– Rajzoltam, gyurmáztam és feladatokat kellett megoldani, ezekben a szüleim segítettek. Az iskolám nyert már, így arra gondoltunk, hogy a Lurkóházban sok gyerek játszhat majd ezekkel a játékokkal. Ennek nagyon örülök. Szeretnék máskor is részt venni ilyen vetélkedőn és nyerni – árulta el lapunknak Dorka.

Az átadáson a Lurkók karácsonyi műsorral kedveskedtek. A Lurkóházról Kovács Sebestyén Gyöngyi házfelelőssel beszélgettünk:

– Huszonkét gyermeket tudunk idén segíteni. Az iskolai idejüktől függően reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak, segítünk nekik a tanulásban, kreatívan foglalkozunk velük. Nélkülöző gyermekekről van szó, így folyamatosan szükségünk van tartós élelmiszerre, tanfelszerelésre, tisztálkodási- és mosószerekre, valamint tüzelőre is, mert nem tudjuk meddig tart a tél – hallottuk a házfelelőstől.