2024. március 29., péntek

Vigyázat, jön a Krokodil!

Január elsején jelenik meg a Lóci játszik új albuma, de a rajongók számára már karácsony előtt elérhető lesz a lemez anyaga

Újvidéken, Szabadkán és Zentán is nagy sikerű koncertet adott nemrég a népszerű magyarországi Lóci játszik együttes, amelynek frontembere, a vajdasági születésű Csorba Lóránt, azaz Lóci lapunknak nyilatkozva elárulta, a zenekar kedvelőinek nem kell sokat várniuk az új, Krokodil című nagylemezükre, annak anyaga ugyanis január elsejétől mindenki számára elérhető lesz. Az igazi rajongók azonban már karácsony előtt hozzájuthatnak a tizenegy dalt tartalmazó album speciális változatához.

– Nagyon örülünk annak, hogy alig több mint egy évvel a Hadd legyek arról híres című bemutatkozó lemezünk után máris megjelenhet a második lemezünk, aminek kapcsán különlegességként a karácsonyi előrendelés lehetőségét is felkínáljuk a közönségünk számára. Azt találtuk ki ugyanis, hogy azok, akik igazán rajonganak a zenénkért, kapjanak tőlünk valami igazán különlegeset karácsonyra. Mindez abban nyilvánul meg, hogy a lemez úgy néz majd ki, mint egy hagyományos bakelit lemez, csak amikor valaki kinyitja, akkor egy kinyitható műanyagdarabot talál benne, abban pedig egy pendrive-ot, amelyen az új, Krokodil című album dalai mellett számos meglepetés is lesz, köztük sok fénykép, poszter, képeslap, matrica és egyéb izgalmas dolog is, vagyis egy igazi Lóci-csomagot kap tőlünk karácsonyra. Mindebből azonban csak nagyon kevés készül majd, mindössze száz darab, ugyanis azt szeretnénk, ha valóban kuriózumnak számítana. Éppen ezért aki szeretné magáénak tudni ennek az egyedi kiadásnak az egyik darabját, az december 10. és 17. között megrendelheti a holnapunkon, és természetesen dedikálva küldjük majd neki karácsonyra. A lemez hagyományos formájában január elsején jelenik meg, és reméljük, hogy legalább akkora sikert arat majd a fiatalok körében, mint az első albumunk, ugyanis ezzel is szeretnénk nekik meghálálni azt a rengeteg szeretetet, amit a koncerteken kapunk tőlük. Fantasztikus érzés az, hogy mind Magyarországon, mind az ország határain kívül mindenhol úgy fogadnak bennünket, mintha hazamennénk, ami lehetővé teszi számunkra, hogy kiváló hangulatú koncertekkel örvendeztessük meg a közönségünket – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Csorba Lóránt–Lóci, hozzátéve, az új lemez dalai sokkal gitárcentrikusabbak és összetettebb hangszerelésűek lesznek, mint amilyenek az elsőé voltak.

– Ha össze kellene hasonlítanom az első és a második lemezt, akkor az első és legfontosabb különbség az lenne köztük, hogy korábban, amikor még leginkább egy szál gitárral léptem fel, nagyon sok olyan dalt írtam, amelyek egy gitárral is megélnek, ami nyilvánvalóan balladisztikusabb hangvételt eredményezett; a második lemeznél viszont már nem kellett arra gondolnom, hogy ezt hogyan fogom majd tudni egyedül előadni, hiszen azóta kialakult a hattagú csapat, amellyel már mindent meg lehet csinálni, amit csak szeretnék, és úgy érzem, ennek köszönhetően a dalok is sokkal erősebbek lettek zeneileg. A másik fontos különbség abból fakad, hogy amíg az első lemez inkább antologikus jellegű volt, hiszen olyan dalok is szerepeltek rajta, amelyeket még tizennégy évesen írtam, tehát egy hosszú periódust felölelő, egyébként igen fontos lemez volt, amelyre a számomra legmeghatározóbb dalok kerültek fel; addig az első és a második lemez megjelenése között alig több mint egy év telt el, ami ráadásul egy nagyon sűrű, koncertekkel teli életszakasz volt, és ezért ennek az időszaknak a dalai sokkal határozottabb képet festenek arról a lírai énről, amely megjelenik bennük, mint amilyet az első album megjelenését megelőző időszakban született dalok festettek – magyarázta a Lóci játszik együttes frontembere, aki elmondta, a Krokodil című album dalaira is a szövegcentrikusság lesz jellemző, ugyanis – ahogyan fogalmazott – úgy érzi, óriási öngól lenne részéről, ha egyszer csak elkezdene olyan közhelyszerű szövegeket írni, amelyekkel lépten-nyomon találkozhatunk a magyarországi zenei életben, hiszen az egyrészt eleve nem ő lenne, másrészt tudatosan igyekszik küzdeni az ilyesmi ellen, hiszen – mint mondta – azt szereti, ha a dalszövegek önmagukban is értékesek, és akár versként is felfoghatóak.

– Az új album első dala, a Nem táncolsz jobban már korábban napvilágra került, sőt, szerencsére máris óriási népszerűségnek örvend. Ez az albumnyitó dal, amely deklarátum is egyben. Érdekes története van, ugyanis úgy született meg, hogy az egyik budapesti szórakozóhelyen odajött hozzám egy srác, megkocogtatta a vállamat, és azt mondta: „Figyelj, Lóci, lehet, hogy nem emlékszel, de Győrben táncpárbajoztunk, és én nyertem!” Először nem értettem, miről beszél, majd miután tisztáztuk a helyzetet, kiderült, hogy tényleg így volt, de rájöttem, hogy ez csakis azért történhetett így, mert nem volt olyan dal, amire meg tudtam volna mutatni, hogy én milyen jól táncolok, és megegyeztünk abban, hogy akkor írok egy táncpárbaj-nótát, ami azóta meg is született, az újabb táncpárbaj azonban még várat magára. Az albumon egyébként tizenegy dal szerepel, amelyek közül az első öt igazi bulihangulatot tükröz, a lemez vége pedig egészen különlegesre sikeredett, hiszen a legkisebb és a legnagyobb dal egymás után hallható rajta. Az utolsó előtti dal, a Hajad kakaó című, amit Szeder Szabó Krisztivel játszunk, életem eddigi egyetlen bossa novája, az utolsó dal pedig, amelyet Lábas Vikivel, a Margaret Island énekesnőjével adunk elő, kiváló kontrasztot képez, hiszen abban van zongora, van vonósnégyes, vannak fúvósok, szóval szinte minden, ami csak benne lehet egy ilyen típusú dalban – magyarázta Csorba Lóránt–Lóci, a Lóci játszik együttes vajdasági születésű frontembere, aki reményének adott hangot, hogy a közelmúltbeli nagy sikerű újvidéki, szabadkai és zentai koncertjüket követően rövidesen az új lemezük anyagával is felléphetnek majd térségünkben, majd hozzátette: Addig pedig vigyázat, mert jön a Krokodil!