2024. április 19., péntek

Két fejezet nyílt meg Brüsszelben

A szerb kormányfő is élesen bírálta a horvát viszonyulást a 26. tárgyalási fejezet ellehetetlenítése miatt
Aleksandar Vučić: Szerbia senkinek sem fogja megengedni, hogy kioktassa, s nem hagyja magát, ha  igazságtalanság éri (Beta)

Aleksandar Vučić: Szerbia senkinek sem fogja megengedni, hogy kioktassa, s nem hagyja magát, ha igazságtalanság éri (Beta)

Amikor Aleksandar Vučić kormányfő tegnap este belekezdett „nemzethez intézett beszédébe”, már tudni lehetett, hogy Horvátország nem járult hozzá a művelődéssel és oktatással foglalkozó 26. uniós tárgyalási fejezet megnyitásához, így a szerb küldöttség a három korábban bejelentett fejezet közül kettőnek a megnyitásával térhet haza Brüsszelből, a kormányközi konferenciáról. Mint azt Jadranka Joksimović európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter a közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, Horvátország ragaszkodott bizonyos „szokatlan garanciákhoz a kisebbségek nyelvén történő oktatásra vonatkozóan”, ezért nem sikerült összehangolni a 26. fejezethez kapcsolódó tárgyalási keretet, s végül csak a közbeszerzésekkel foglalkozó 5., valamint a tudománnyal és kutatásokkal foglalkozó 25. fejezetet nyitották meg. Mint ismeretes, a kormányfő ennek tudatában elhagyta Brüsszelt, és nem vett részt a kormányközi konferencián sem, tegnap estére pedig rendkívüli sajtótájékoztatót jelentett be.

Vučić a beszédében elsősorban a szerb–horvát kapcsolatokat elemezte a nemzeti kisebbségekhez való viszonyulás szemszögéből. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia a horvát kisebbség minden egyes kérésének eleget tett az elmúlt hónapokban, a horvát elnök asszonnyal kötött államközi szerződés aláírását követő időszakban, miközben Horvátországban állandó jellegűnek számítottak a szerbség elleni támadások, usztasa, fasiszta üzeneteket közöltek, felszakították a második világháborús sebeket, megpróbálták kioktatni Szerbiát, miközben maguk azt sem tudják, mit jelentenek az európai értékek – jegyezte meg. Szerbia senkinek sem fogja megengedni, hogy kioktassa, s nem fogja reakció nélkül hagyni, ha úgy érzi, igazságtalanság érte – közölte a miniszterelnök, élesen bírálva a hivatalos Zágráb magatartását. Mint mondta, Brüsszelből történt visszatérésével egy dolgot kívánt megakadályozni: Szerbia polgárainak a megalázását. Ez azonban – tette hozzá – nem jelenti az európai út folytatásának a kétségbe vonását. Véleménye szerint hazatérése nem akadályozza a folyamat előrehaladását, ezt bizonyítja a két fejezet megnyitása is.

Aleksandar Vučić (Beta)

Aleksandar Vučić (Beta)

EURÓPA NEM TERÜLETET, PÉNZT VAGY VÉDŐPAJZSOT JELENT

Vučić kifejtette: Horvátországban egy hamis kép alakult ki az európai értékrendszerről, Szerbia azonban az eredeti kép mellett száll síkra.

– Számunkra Európa nem területet, pénzt vagy védőpajzsot jelent. Nem annak a lehetőségét jelenti, hogy másokat zsaroljunk vagy megalázzunk. Mi az igazi európai értékek mellett foglalunk állást. Nem tűrjük a zsarolásokat és a megaláztatást. Olyan értékeket képviselünk, amelyekkel elsősorban magunkat szeretnénk megváltoztatni, reformokat kívánunk végrehajtani, civilizált társadalmat kívánunk teremteni, a fejlett európai államok mintájára. Nem tudom, hogyan ér véget az európai közeledés folyamata. Reményeim szerint Szerbia teljes körű uniós tagságával. Ha nem így történik, a folyamatot akkor is úgy fogjuk irányítani, hogy hazánk egy felkészült, élhető, európai értékeket ápoló államként kerüljön ki belőle, tekintet nélkül a végeredményre – fogalmazott a sajtó képviselői előtt a kormányfő.

BETELT A POHÁR

Nem akar soha többet tárgyalni a 26. fejezetről – mint fogalmazott: nincs miért beszélni róla, Szerbia minden elvárásnak eleget tett. Elmondása szerint Brüsszelből is azért tért haza, mert egyetlen okot sem tudott senki mondani arra vonatkozóan, miért nem nyitható meg ez a fejezet. Köszönetet mondott az EU 27 tagállamának, amelyek támogatták a tárgyalás elindítását e fejezet kapcsán, s lényegesnek tartotta tisztázni, hogy egyedül Horvátország volt ez ellen. Mint mondta, nem érdekli, mikor nyílik meg a szóban forgó fejezet, Szerbia elsősorban saját maga miatt fogja teljesíteni a csatlakozási elvárásokat, az EU pedig „akkor és olyan ütemben nyitja majd meg a fejezeteket, amikor és amilyenben csak akarja”.

Arról is szólt, hogy Szerbia továbbra is készen áll tárgyalni szomszédjával, de nem olyan hangnemben, ahogyan az az eddigiekben történt, újabb kioktatásokra pedig egyáltalán nincs szüksége.