2024. április 24., szerda
FEKETE-TENGERI GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS

A közös érdekek érvényesítésén a hangsúly

A Fekete-tengeri régiónak stratégiai, infrastrukturális és gazdasági jelentősége van. Miként a globális politikai-gazdasági történésekre, úgy a nemzetközi közösség mai kihívásaira is reagál – hangzott el tegnap a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés sorrendben 35-dik külügyminiszteri találkozóján Belgrádban. Mint kiemelték, ennek a szervezetnek a jövőben nagyobb figyelmet kellene fordítania a közös érdekek érvényesítésére. Michael Christides, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés szervezetének (BSEC) főtitkára rámutatott, ennek a szervezetnek és a tagállamainak követniük kell a kor és a körülmények kihívásait, és szembesülnie kell a terrorizmussal, és azzal is, hogy a nacionalizmus egyre nagyobb méreteket ölt.

– Hiszek abban, hogy a kihívásokat együttműködéssel és párbeszéddel lehet a legjobban megoldani, és ebben a BSEC segíthet – emelte ki Christides.

A külügyminiszterek találkozóját Christides, Tomislav Nikolić államfő és Ivica Dačić külügyminiszter nyitották meg. Nikolić kiemelte, a tegnapi tanácskozás a barátság, az együttműködés és a béke üzenetét hordozza. Mint mondta, a gazdasági együttműködés javít a polgárok életszínvonalán.

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés külügyminiszteri találkozója Belgrádban (Beta)

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés külügyminiszteri találkozója Belgrádban (Beta)

EGYMILLIÓ DOLLÁROS ADOMÁNY

A megnyitás után a tanácskozás zárt ajtók mögött zajlott. Ezt követően sajtótájékoztató keretében Dačić elmondta, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés nemcsak földrajzi szempontból köti össze az országokat, hanem a jövőben közös érdekeltségek felkutatásán is dolgozni kell. Elmondta, a tegnapi találkozó során elsősorban gazdasági témák voltak napirenden, de nem kerülhették el a politikai kérdéseket sem. A nap összefoglalójában megállapította, a fekete-tengeri régió államainak nagyobb súlyt kellene helyezniük az együttműködési lehetőségekre. Mint elmondta, több jelentős döntés is született a szervezeten belül. Ezek közül Oroszország egymillió dolláros adományát emelte ki. Dačić rámutatott, megtörténhetett volna, hogy a szervezet nem fogadja el az adományt, az ilyen jellegű felajánlásnak ugyanis sokszor túl nagy politikai jelentőséget tulajdonítanak.

– Fontos gesztus ez a részünkről, már csak a jövő évben esedékes évforduló miatt is. Köszönettel tartozunk a mai döntésért, hiszen az adomány fontos a szervezet projektlehetőségeinek fejlesztéséhez – emelte ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov arra hívta fel a figyelmet, hogy a BSEC elsősorban regionális szervezet, amelynek tagállamai igazán csak közös erővel tudnak fejlődni. Rámutatott, a közös gazdasági projektumok megvalósítása hozzájárul a régió stabilitásához, de a gazdasági fejlődés egyik alapfeltétele az infrastruktúra kiépítése. Elmondta, az energetika és a közlekedés terén történő együttműködés kiemelt jelentőséggel bír majd a jövőben megfogalmazott projektumoknál.

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködést 1992-ben 12 állam hozta létre. Megalakításának célja a közös fejlődési lehetőségek megteremtése volt. Az elmúlt fél évben a szervezet elnöklője Szerbia volt, december 31-vel azonban Törökországnak adja át ezt a posztot az elkövetkező hat hónapra. Mivel jövőre jegyzi a szervezet fennállásának a 25-dik évfordulóját, Isztambulban ez alkalomból júniusban államközi találkozó megszervezésére kerül sor, ahol a tagállamok legmagasabb állami képviselői lesznek jelen.

TRANSZNACIONÁLIS UTAK

A szervezet tagállamainak – Moldávia, Románia, Örményország, Azerbajdzsán, Görögország, Törökország, Bulgária, Albánia és Ukrajna, illetve Oroszország – küldöttségét Ivica Dačić fogadta a Szerbia Palotában. Elmondta, Oroszország, Románia és Moldávia külügyminisztere mellett a tervek szerint a török diplomácia vezetőjének is Belgrádba kellett volna utaznia, de a terrortámadás miatt erre nem került sor. Helyette Ahmet Yildiz, Törökország külügyminiszterének s helyettese vette át január elsejével az elnöklő feladatkörét. Az elkövetkező hat hónapban a legfontosabb feladatuk a szervezetben elindított reformtörekvések befejezése lesz.

– Elégedettségemnek adhatok hangot, hogy a delegációk támogatták a transznacionális vasút, kikötők és repülőterek megépítését, mert ezek nemcsak annak az országnak hoznak majd hasznot, ahol megépülnek, hanem a régió mindegyik államának – mondta Yildiz.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A BSEC részéről Michael Christides főtitkár, Szerbia képviseletében pedig Nebojša Stefanović belügyminiszter írta alá a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés tagállamainak kormányai közötti megállapodás fejezeteinek azt a részét, amely egymás megsegítéséről szól rendkívüli helyzetekben, természeti csapások és katasztrófák esetén