2024. április 20., szombat

Védőoltás a HPV vírus ellen

A lány- és fiúgyermekek önkéntes alapon vehetik fel a vakcinát

Az egészségügyi minisztérium megtette a lépéseket annak érdekében, hogy 2017-ben megkezdődhessen (önkéntes alapon) a HPV vírus elleni immunizáció. A védőoltást elsősorban fiatalabb, legalább 12. életévüket betöltő fiúk és lányok vehetik majd fel.

Berislav Vekić egészségügyi államtitkár elmondása szerint a védőoltás témájában a fertőző betegségek szakembereivel, a közegészségügyi intézetek munkatársaival és nőgyógyászokkal is egyeztettek. Az immunizáció mellett továbbra is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a megelőzésre és a szűrővizsgálatokra, hogy minél sikeresebb legyen a humán papillomavírus, a HPV vírus (ami a méhnyakrákos megbetegedések több mint 99 százalékát okozza) elleni küzdelem, emelte ki Vekić.
Szerbiában évente megközelítőleg 1250 nőnél mutatnak ki méhnyakrákos megbetegedést, 470 nő pedig ennek a megbetegedésnek a következtében hal meg. A halálozási ráta tekintetében Szerbia ezzel Európa második helyén áll, ami pedig a megbetegedéseket illeti, a negyedik helyen áll.
A vírus szexuális úton terjed, de nem csak a közösülés során fertőződhetünk meg. A nemi szerveket körülvevő bőrfelületek érintkezésekor is továbbadható a vírus, állítja a szakirodalom. Az oltóanyag abban az esetben nyújtja a legjobb védelmet, ha még a szexuális élet megkezdése előtt megkapják a fiatalok. Ha a lánygyermek még szexuálisan érintetlen korban kapja meg az oltást, és felnőttként rendszeresen részt vesz méhnyakrákszűrésen, 93 százalék eséllyel nem fog méhnyakrákban szenvedni, írja a szakirodalom. Ez persze nem jelenti azt, hogy idősebb, szexuálisan aktív nők és férfiak nem vehetik fel a védőoltást.
A HPV vírus férfiaknál elsősorban genitális szemölcsöket okozhat.