2024. március 28., csütörtök

A pénz nem számít

Most, most, most! Most vegyenek új autót, soha nem voltak kedvezőbbek a feltételek! – ezekkel a szlogenekkel hirdetik magukat és termékeiket az autókereskedések, amelyek abban bíznak, hogy az év vége felé az akcióknak, a leárazásoknak köszönhetően majd megnő a vásárlási kedv. Való igaz, hogy az autókereskedések igyekeznek különféle kedvezményeket biztosítani a vásárlóknak, többek között négy téli gumit adnak „ajándékba”, vagy éppen az első évben ők fizetik a kaszkó költségeit, s olyan is akad, amelyiknél az első szerviz grátisz. Nem ritka a kamatmentes kölcsön vagy a pénzügyi lízing sem, ez utóbbi esetében a lízingelő a részletek törlesztésével vásárolja meg az új személygépkocsit. Nem véletlenül próbálkoznak már lassan mindennel a kereskedők, ugyanis az elmúlt években igencsak szerényen teljesít a szerbiai piac: a mellékelt táblázatból jól látszik, hogy míg 2008-ban 57 255 autót adtak el Szerbiában, addig 2014-ben még az évi húszezret sem sikerült elérni. A háromnegyed éves adatok szerint 2016-ban is a tavalyihoz hasonló eladási mutatókra lehet számítani.

Akik követik a szerbiai autópiacot, azok azonban jól tudhatják, hogy az év végi kedvezményeknél is jobban járnak, ha a belgrádi autókiállítás ideje alatt vesznek új autót, vagy egy kifutó modellt néznek ki maguknak, amelynek nemsokára megérkezik a fiatalabb névrokona, így a még készleten álló példányokon igyekeznek minél előbb túladni. Az egyik szerbiai autós szaklap össze is gyűjtötte azokat az autókat, amelyekre – akinek pénze van – most éri meg lecsapni. Az A szegmensbe, vagyis a városi kisautók kategóriájába tartozók közül a Toyota Aygót ajánlják, elsősorban azért, mert a nem hivatalos hírek szerint a japánok a városi kisautóból elektromos gépkocsit akarnak majd csinálni, s mivel már három éve a piacon van, így várható, hogy nemsokára megkezdődik a készletkisöprése. Szerbiában a legtöbb eladott új autó a B szegmensből kerül ki, amelyben a legjobb vételnek most a Ford Fiesta tűnik, mivel nemsokára Szerbiába is megérkezik az új Fiesta. Európában a legnépszerűbb az úgynevezett Golf-osztály, a C szegmens, ahol a Hyundai i30 és a Honda Civic tűnik a legracionálisabb vételnek, mivel ár/érték arányban ezek nyújtják a legtöbbet.

Heti körkérdésünk során egyforma volt azon válaszadók száma, akik a használt autót jelölték meg, mint elsődleges szempont az autóvásárláskor, és azokért, akik az új autót részesítik előnyben. Nagyjából olyan vita ez, mint amilyen a „mi lett előbb, a tyúk vagy a tojás?” kérdés feltételekor szokott kialakulni. Akik a használtat részesítik előnyben, azok azzal érvelnek, hogy az új autó, amikor kihajtják az autószalonból, azonnal elveszíti az értékének 10 százalékát, s három évvel később pedig az eredeti ár felét éri. Akik viszont megengedhetik maguknak az újat, azok érvei között az szerepel, hogy előtte nem hajtotta senki, biztos benne, hogy az autó nem vett részt balesetben. Mindkét tábor egyetért abban, hogy használt autó vásárlásakor fontos, hogy a gépkocsinak legyen vezetett szervizkönyve, máskülönben nagyon könnyen megtörténhet, hogy zsákbamacskát vásárolunk, s az első évben olyan nem várt javítási költségek várnak majd ránk, amelyek miatt rémálmaink lehetnek.

De visszatérve az új autók esetében biztosított kedvezményekhez, a Fiat nemrég hűségprogramot hirdetett, amelynek lényege, hogy aki a régi Fiat márkájú személygépkocsiját cserélné újra, akkor az új autó árából 800 euró kedvezményt kap, s természetesen a használt autó szakértők által felbecsült árát is kivonják az árból. A forgalmazók képviselői az elmúlt években többször is kihangsúlyozták, hogy nem az új autó eladásából próbálnak megélni, hanem abból, hogy utána éveken át a tulajdonosok náluk szervizeltetik a járműveiket. Éppen ezért nőtt meg több márka esetében is a garancia két évről háromra, ötre vagy éppen hétre, mivel a garancia megtartásának feltétele, hogy a kötelező szervizt a hivatalos márkaképviseletek végezzék el.

Legyen szó új autóról, vagy használtról, márkás behozataliról, a legfontosabb kérdés mindig ugyanaz: mennyi az annyi? Erről az a házaspár jut eszembe, akik egyik ügyükben egy ügyvédhez fordultak, s amikor a pénzre terelődött a szó, akkor a férj azt mondta: „Ügyvéd úr, a pénz nem számít, csak drága ne legyen!”

És hogy mi a drága, milyen autót engedhet meg magának? Azt majd mindenki eldönti a saját lehetőségeihez és anyagi helyzetéhez viszonyítva.