2024. április 18., csütörtök

Méreg és méz

Miroslav Jovančić kiállítása Bácskossuthfalván

Az idei év méltó lezárásaként a 9+1 Nemzetközi Művésztelep szervezésében a Művelődési Ház nagytermében a hétvégén megnyílt Miroslav Jovančić kiállítása, valamint beszámoltak az idei fejlesztésekről, alkotótáborokról.

Miroslav Jovančić szóban, majd zenével köszöntötte a bácskossuthfalvi közönséget (Herceg Elizabetta felvétele)

Miroslav Jovančić szóban, majd zenével köszöntötte a bácskossuthfalvi közönséget (Herceg Elizabetta felvétele)

A megjelenteket az Ady Endre Művelődási Központ Viola leánykórusa népdalcsokorral köszöntötte, majd Forró Krisztián és ifj. Drenkovics Tibor, a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Barátok Köre civil szervezet elnöke és alelnöke a művésztelep idei tevékenységéről szóltak:

– Végre létre tudtunk hozni egy saját honlapot, ami hosszú távon bemutatni kívánja a művésztelep életét a kezdetektől napjainkig, művészeinket, az alapítóinkat kiemelve, fényképgalériát az eseményekről, táborokról. Jelenleg magyar nyelven kezdte meg működését az oldal, de szerb és angol nyelvre is le kívánjuk fordítani a tartalmakat. A honlap teljessé tétele folyamatos és hosszú távú munka lesz számunkra, hiszen 38 év munkásságát megjeleníteni nem lesz egyszerű feladat. A honlap a www.art9plus1.net címen érhető el. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából működik. Az idei Mesterműhelyünk létrejötte szintén nekik köszönhető. Illetve az eddigi legnagyobb léptékű újításunk, hogy 15 egyszemélyes ágyat 15 matraccal együtt kicserélhettünk, kényelmesebbé téve így az ittalvó vendégeink éjszakáit. Májusi táborunkat a Magyar Nemzeti Tanács támogatta és a bácskossuthfalvi helyi közösség. A Mesterműhely létrejöttében a topolyai önkormányzat vállalt szerepet, illetve a tartományi kulturális titkárság a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. Rendszeres támogatónk még a helybeli Sila láncgyár – mondta többek között Forró Krisztián.

Ezt követően a szabadkai polihisztorként is emlegetett Miroslav Jovančić hegedűjátékával örvendeztette meg a közönséget. A kiállítást Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának alelnöke nyitotta meg, hangsúlyozva, milyen nagyon fontos, hogy a művészek ellátogassank Bácskossuthfalvára és bemutassák azt az értékteremtő munkát, amiben nagy hiány van a falusi közösségekben.

Miroslav Jovančić részt vett a 9+1 Művésztelep júliusi mesterműhelyén, és jövőre ő lesz a nyári alkotótótábor szelektora. Újságírói kérdésre ars poeticájáról szólva elmondta, hogy képein leginkább a bánat észlelése és a boldogság iránti vágy látható, ami nem más mint a méreg meg a méz.

A jövő évi bácskossuthfalvi alkotótáborba elsősorban fiatal művészeket szeretne meghívni, akik egykor tanítványai voltak, de, mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy a régi barátairól megfeledkezik. Több olyan művészre is számít, akik nem képzőművészettel foglalkoznak, filmrendezőt, költőt is szívesen látna, de a zenét is szeretné becsempészni a Mesterműhelybe, melynek tematikáját még nem határozta meg.

Az alkotó mintegy húsz festményét láthatja a közönség Bácskossuthfalván. Mint kiderült, a saját, otthoni képtárából hozta el kedvenc képeit a kiállításra, mert több műve jelenleg magyarországi tárlatokon látható.